Рекомендаційно-анотований список літератури "Краю мій лелечий, земле моя рідна, як твої простори милі не любить"


Краю мій лелечий, земле моя рідна, як твої простори милі не любить [Текст] : рекомендаційно-анотований список літератури  / Стрийська РЦБС; метод.-бібліограф. відділ; упоряд. Л.Бур. – Стрий,  2018. – 5 с.
Стрийщина – край наймальовничіших краєвидів, глибоких національних традицій, працьовитих людей із самобутньою історією та звичаями. Історія стрийської землі сягає сивої давнини.
Даний рекомендаційно-анотований список літератури відображає дослідження і розвідки краєзнавців, які наповнюють історичну науку струмочками із чистих джерел, віднаходять маловідомі факти про Стрийщину, що разом створює широку панораму Львівщини.  Тож вирушаємо в подорож по рідному краю.

Громада – джерело сили та успіху. – Тернопіль : «Новий колір», 2013. – 116 с. : іл. 

Багато ілюстрована книга, в якій висвітлено важливі віхи становлення органів місцевого самоврядування Стрийського району, історію та діяльність районної, кожної сільської та селищної рад, у повноколірних світлинах репрезентує діяльність депутатських корпусів, виконкомів, сільських голів. 


Мальовнича Стрийщина. Скарби рідного краю : фотоальбом / упоряд. Ірина Цехоня. – Львів : «Манускрипт-Львів», 2007. – 10 с. : іл.
Цей фотоальбом подає образ Стрийщини, яка стоїть в передових лавах культурного, економічного й політичного життя Західної України і яка також виплекала провідних людей відомих всьому світові. В альбомі використано матеріали  із збірки краєзнавчого музею «Верховина».

Мандрик М. Стрийщина : шлях до волі / Михайло Мандрик. – Стрий : «Щедрик», 1998. – 621 с.
Ця книга – це роздуми та спогади про шлях боротьби галичан за незалежність України та участь у цьому процесі українців Стрийщини. Давні події подаються конспективно, більше для зв’язку з сучасністю (І част.). Про останні роки боротьби за незалежність на Стрийщині розповідається докладно, використано багато документальних даних, фотографій, архівних матеріалів (ІІ і ІІІ част). Книга розрахована на широке коло читачів, особливо на учнівську та студентську молодь, яка вивчає історію, географію, мистецтво, народознавство і літературу рідного краю.

Мандрик М. Стрийщина: Сторінки історії. – Кн. 1 / Михайло Мандрик, Віктор Романюк. – Стрий : Щедрик, 2009. – 687 с. : іл.

До першої книги науково-популярного видання «Стрийщина» увійшли дослідницькі матеріали про місто Стрий і Стрийське Підгір’я. подається географічний опис краю, розповідається про громадсько-політичне життя, виробничі традиції, рільництво, здобутки культури, освіти, медицини, преси. Для науковців, учителів, студентів, учнів, широкого кола читачів.


Мандрик М. Стрийщина: Історія в іменах. – Кн. 2 / Михайло Мандрик, Віктор Романюк. – Стрий : Щедрик, 2012. – 687 с. : іл. Другу книгу науково-популярного видання «Стрийщина» склали енциклопедичні статті про видатних  і відомих земляків, які своєю діяльністю і працею внесли вагомий вклад у національно-визвольний рух, духовний, освітній, медичний, культурний, виробничий, підприємницький розвій Стрийського Підгір’я. Для науковців, краєзнавці, педагогів, студентів, учнів, широкого кола читачів.

Пастух Р.  Стрийщина крізь призму часу : енциклопедична книга-альбом / Роман Пастух. – Дрогобич : «Коло», 2011. – 52 с. : іл.

Як випливає з пояснень, населені пункти мають насправді величезну, тисячолітню, а зовсім не кількасотлітню, історію, про що стверджувалося раніше. Крім того, вперше зібрано банк сільської мікротопонімії, подано ключову інформацію з різних галузей життя населених пунктів, час і дати спорудження храмів, дзвіниць, каплиць, освітніх, просвітніх, адміністративних і громадських будівель, інших історичних, культурних і меморіальних об’єктів, про відомих вихідців, храмові празники тощо.  Статті про населені пункти проілюстровані кольоровими світлинами цих об’єктів, зробленими в 2009-2011 рр. У ілюстрованому новими кольоровими і старими чорно-білими світлинами нарисі-репортажі міститься багато інших цікавих фактів про населені пункти та їх жителів, котрі не ввійшли до першої частини книги-альбому, а також подорожні враження та спостереження автора. Водночас книга-альбом є лаконічним, але ґрунтовним і всебічним підсумком здобутків усіх дослідників, які писали про Стрийщину. 

 Пилип’юк В. Стрийщина : фотоальбом / Василь Пилип’юк. – Львів : «Світло й Тінь», 2002. – 107 с. : іл.
Фотоальбом «Стрийщина» – це подарункове видання, важливе для популяризації прикарпатської землі, і як природного осередку, і як частини України зі своїми особливостями і здобутками.


Стрийщина – мій край. – Дрогобич : Коло, 2017 с. – 132 с. : іл.

Стрийщина – мій край – це багато ілюстрована книга, в якій висвітлено діяльність органів місцевого самоврядування Стрийського району Львівської області, діяльність Стрийської районної ради та державної адміністрації, кожної сільської селешної ради та об’єднаної територіальної громади, релігійних установ, освітніх, культуролонічних та лікувальних закладів.
Стрийщина : історично-мемуарний збірник Стрийщини, Скільщини, Болехівщини, Долиншини, Рожнятівщини, Журавенщини, Жидачівщини і Миколаївщини : у 3 т. – Комітет Стрийщини Ню Йорк, 1990.

Стрийщино, земле моя
          Стрийщино, земле моя
У передзвоні розмаю!
Серцем освідчуюсь я,
Що понад тебе не знаю.
Можна красиві знайти
Землі, поїздивши світом,
Але із них тільки ти
Нас притягаєш магнітом.
Тут, на Стрия берегах,
Пам'ять,як жар, пломеніє,
Тут починається шлях.
До заповітної мрії.
Будуть летіти роки,
Мовби за вітром хмарини,
І звідусіль залюбки
Кожен до тебе прилине.
Як поцілують поріг
Любої отчої хати,
Вислухай сповідь усіх
І причасти, наче мати.
Це – твоя слава й краса,
Це – твоя віра і сила.
Світять їм шлях небеса,
Щоб не змилилися крила.
Стрийщино, земле моя
На перехресті історій!
Маєш ти славне ім’я,
Шлях твій у даль – неозорий!

Роман Пастух

Немає коментарів:

Дописати коментар