ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ІВАНА ФРАНКА /27.08.1856 – 28.05.1916рр./


"Народ, що не шанує своїх великих людей, 
не варт зватися освіченим народом".
Іван ФРАНКО.
Чи не найактуальніші для нас слова, хоч би сьогодні, коли ми згадуємо про Титана думки, Титана праці. Хто для українців Франко?  
«Мойсей» Франка — це заповіт українському народові» (О. Білецький) «Влада не пустила його викладати у вищій школі, а він став учителем усього народу. Напрацювався за десятьох, а життя було дано лише одне, та й те недовге» (Т. Франко).
Іван Франко — одна з найяскравіших постатей в українській історії. Прозаїк і драматург, поет і публіцист, економіст, учений-енциклопедист і відомий політик, перекладач, Іван Якович був і великим українцем, і справжнім європейцем . Його називають Каменярем, бо він сміливо вдарив по скелі австро-угорського цісаризму, молотом лупав скелю соціальної несправедливості, гукаючи тисячам: "Лупайте сю скалу. Нехай ні жар, ні холод не спинить вас". Франко став великим тому, що вийшов із народу, йшов із народом і вів його вперед, закликаючи "добувати хоч синам" як не собі, кращу долю в боротьбі". Він завжди був у передніх рядах тих, хто ламав скелю старого світу в ім'я нового; скелю неправди і визиску в ім'я правди, добра і краси. Іван Франко "внесений до списків найбільших письменників світу і його ім'я висічене на гранітних скрижалях поруч з іменами найславетніших синів людства» Українці присвячують Своєму синові найзадушевніші слова:
Геній української нації. Розум і серце українського народу.Вогонь в одежі слова. Невтомний Каменяр. Титан-воїн. Вічний революціонер. Гігант людської думки. Український Мойсей. Співець Свободи. Апостол духу і праці. Безсмертний син безсмертного народу… [Великому Каменяреві українського народу: зб. присв. пам’яті Івана Франка / упоряд. М.Тарновський].
Слова Івана Франка і сьогодні для нас є як настанова, як заклик до дії…
Не пора, не пора, не пора
Москалеві й ляхові служить…..
Нам пора для України жить
А ще Каменяр залишив заповіді:
10 заповідей І. Франка народові України
(поема «Мойсей»).
• Шукай самого себе і вір в свої сили.
• Люби свою землю, а не шукай раю у чужих краях.
• Не заперечуй роль Вищої Сили у долі людини.
• Майбутнє віддалене у просторі і невідоме.
• Ідеал майбутнього людства лежить "поза межами
можливого".
• Кожна людина повинна прирівнювати себе до ідеалу
(духовне вдосконалення).
• Нема обітованої землі, а рай на землі — це поступ, рух -
це боротьба за утвердження духовних цінностей.
• Народ має пройти дорогами сумнівів і сподівань, які
вже звідав І. Франко.
• Твори добро.
• Живи у мирі з усіма.
Шановні читачі! Повертаймось до творчості Івана Франка, до велетня «нового покрою», до розуму і серця нашого народу, до його могутнього слова, письменника, поета, публіциста, перекладача, вченого, доктора філософії Віденського університету,громадського і політичного діяча і просто, Великого Сина і Великого Народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар