Духовний будівничий нації (до 70р. пам'яті Митрополита Андрея Шептицького)


Вперше велелюдно, в 1990 р., в час нового етапу національного відродження в 125-річчя від народження Андрея Шептицького у Львові проведено урочисту конференцію та доброчинний концерт. Ця подія сколихнула всю національно-свідому громадськість. Поневіряння, щира віра і жертовна праця в ім’я рідного народу давала свої плоди. В Україні формувався новий оживлений духовним поривом, свідомий своїх цілей український моноліт. Саме цьому віддав свої духовні і фізичні сили Митрополит Андрей Шептицький. Його пророчі слова в праці «Як будувати Рідну Хату» збудуться найближчим часом. Митрополит Андрей писав: «Завдання українського народу буде в тому, щоб створити такі суспільно-християнські обставини, які б запевнили громадян правдиве і стале щастя та мати досить внутрішні сили, щоб поборювати тенденції внутрішнього розколу і успішно захищувати межі від зовнішніх ворогів».
Але все це залежить від нас самих. Бог посилає народу вибраних мужів, його речників. Так він дав нам Тараса Шевченка, який своїми словами виразив для нас правди Божі, за якими мав жити український народ, а другим Пророком на релігійній ниві став слуга Божий Митрополит Андрей Шептицький зі своїм наслідником Патріархом Йосифом. Слова великого духовного Пророка, що кожен, «кому тільки добро України лежить на серці, мусить уважати за свій обов’язок цілою працею життя причинятися до множення елементів єдності, до усування елементів роздору. Тієї єдності Україні потрібно, а та потреба накладає на нас усіх обов’язок і від сповнення того обов’язку залежить ціла будучність Батьківщини. Якщо хочемо всі національної Хати хотінням глибоким і щирим, якщо та воля є не тільки фразою, ілюзією, то вона мусить вести до єдності».

Слова… а серце завмирає, бо вони ніби сьогодні сказані, а не століття тому. «Поступати все це за велінням совісти – це обов’язок, до якого ми всі мусимо признаватися, який мусимо сповняти спільної для нас усіх мудрості Христової». Звернення до нас українців, можемо переадресувати до новообраних депутатів, і тим, хто їх обирав, «щоб страх Божий поселився в серцях нових вибраних народом керівників, щоб уберіг їх від жадоби збагачування, зла і брехні. Моліть Бога, щоб вселив у народ почуття гідності, сили, дисципліни і впертості до досягнення великої мети: суверенної України».
То ми, українці, маючи таких велетів Духу Людського, чи можемо чинити по-іншому? Ні! .. і доказом цього є Лицарський Чин наших синів і дочок в боротьбі проти агресії російських недолюдків, покручів, які вигодовані матерями на ганьбу і ненависть. Нам всім необхідно вилікувати бездуховну рану Східної України, і може треба починати з азів, з установ Великого Митрополита – «…Як об’єднуватись, то в ім’я нації, в ім’я моральних чеснот».
Дуже важливо для нас, щоб жива пам'ять поколінь, запалювала освітні вогні правди, добра, милосердя, як це робив Митрополит Андрей Шептицький.
1 листопада 1944 року перестало битися серце Слуги Божого Андрея Шептицького, але його пророчий Дух, що є нездоланним як життя, має слугувати нам Заповітом.
«Аби лиш мій народ
Зажив сам вже свобод
Вічно крадених в нього
Аби він був щаслив
Аби в щастю процвив
За весь біль життя мого»
Вшановуючи пам’ять Андрея Шептицького в установах культури проведено та готуються такі заходи:
- в ЦРБ: духовна студія «Митрополит Андрей Шептицький – духовний будівничий нації»;
усний журнал «Андрей Шептицький та національне відродження Галичини» - в бібліотеці с. Завадів;
- «Східна Галичина знекровлена і знесилена нуждою, вимагає опіки Господа Бога й людей» бібліотека с. Ланівка;
- «Андрей Шептицький – відданий захисник УГКЦ» - бібліотека с. Грабівці;
- «Андрей Шептицький – меценат української культури» - бібліотека с.Конюхів;
- «Служіння Богу і Україні – незмінна потреба його Високо преосвященства Митрополита Андрея Шептицького» - бібліотека с. Нежухів;
-  бесіди з читачами:
-  «Риси характеру митрополита Андрея Шептицького» - РДБ;
- по сторінках праці Андрея Шептицького «Як будувати Рідну Хату» - бібліотеки с. Братківці, П’ятничани, Розгірче, Жулин;
усний альманах «Богом посланий Україні» - бібліотека с. Підгірці.
В усіх установах культури оформлено тематичні виставки: «Світлій пам’яті Андрея Шептицького»

Немає коментарів:

Дописати коментар