Євген Коновалець – Воїн і Провідник

Продовжуємо роботу над тематикою: «Визначні історичні постаті - поборники Української державності».
14 червня 2018р. виповнюється 127 років від Дня народження Євгена Коновальця - Полковника Армії УНР, Команданта УВО, Голови Проводу українських націоналістів, першого Голови ОУН.
Є люди, які своїми духовними параметрами долають і рамки своєї епохи, і межі життя. Смерть не зупиняє їх впливу, вони залишаються необхідними нації і після смерті. І тоді говоримо про безсмертя. І тому говоримо про Євгена Коновальця.
Йому було відпущено тільки два десятиліття для служіння Україні, -(1891-1938) і він не згайнував із них ні хвилини, а використав сповна – буквально до останньої секунди.
Інтелектуал, інтелігент, він міг прислужитися народові в багатьох сферах, але вибрав шлях воїна: спочатку – захисника новонародженої української державності, а потім – воїна і провідника української національно-визвольної революції. Бо вважав, що саме на цьому шляху зможе зробити найбільше для нації, яку чекали цілі десятиліття нерівної і кривавої боротьби за своє право бути.
Він витворив якісно новий – політично свідомий, активний і жертовний – тип українця-громадянина і сам був його ідеальним уособленням: служити не особам, а Україні, не урядам, а українській незалежній державі, боротися не за мандати і посади, а за Ідею – за свободу і державність нації.
Найвище досягнення, найголовніший спадок Полковника і його найбільший дар своєму і наступним поколінням борців за Україну – національний революційний орден: Організація Українських Націоналістів (ОУН).
Його переконання, вміння аналізувати ситуацію, ставити завдання найближчі і на перспективу не втратили і сьогодні актуальності, є і сьогодні порадником для тих, хто твердо стоїть на сторожі Незалежної, Єдиної Європейської держави.
З читачами можна провести години роздумів:
– «Які ідеї Євгена Коновальця для мене близькі і чому»;
– «У великій світовій драмі наших днів ми маємо до вибору: або бути творцями, або жертвами історії»;
– «Пробудити в українцеві українця»
– Історичні студії: «Україна є наздобутнім бастіоном героїв і борців»(Євген Коновалець), «Євген Коновалець – духовний провідник і Великий Полковник для всіх поколінь борців за Українську Соборну Самостійну Державу».
Для читачів можна підготувати досьє: «Сторінками біографії Євгена Коновальця».
В записну книжку читача – висловлювання Євгена Коновальця, що стали афоризмами. Подаємо кілька висловів:
- У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у націю
- Як не буде в нас сили, не осягнемо нічого, хоч би все найкраще для нас складалося. Як жеж будемо мати силу, тоді вийдемо переможно з найгіршого лихоліття і здобудемо все, що нам треба.
- Як довго не буде самостійної Української держави, так довго не буде порядку в Європі, всі союзи будуть нереальними.
- Шлях до Львова лежить через Київ.
- Якщо розходимося, то працюймо так, щоб при зустрічі ми могли один одному глянути в очі й подати один одному руки…
- Навіть серед найбільше несприятливих обставин нам не треба закладати рук чи то попадати в зневіру.
- У великій світовій драмі наших днів ми маємо до вибору: або бути творцями, або жертвами історії.
- Говорити треба…до тих, що хочуть чогось навчитися, хочуть набути знання, а не до тих, які вважають, що вони вже знання мають і можуть давати іншим лекції.

Немає коментарів:

Дописати коментар