Йосифу Сліпому присвячується… /до 125-ої річниці від дня народження Йосифа Сліпого/


Готуючись до відзначення 125-ої річниці від дня народження Йосифа Сліпого, в бібліотечних установах району проведено чисельні духовно - просвітницькі заходи, які розкривають велич духовного провідника, що пройшов через терни, гоніння наруги, скверну духовного невігластва і зійшов  на свою Голготу, несучи важкий хрест своєї долі. На допомогу бібліотекарям, методично-бібліографічний відділ підготував методичні рекомендації, примірну тематику заходів та історико-духовний дайджест «Через терні до зірок» що дало можливість урізноманітнити низку заходів і заглибитись у життєпис людини, яка дарувала народу спасіння, силу віри і приклад великої жертовності в служінні Богові й Україні.
Така робота дозволила донести і зрозуміти  глибоку думку Йосифа Сліпого його інтронізаційної промови «Йду, не щоб панувати над Вами, але щоб бути Вашим слугою (Мт. 20,26), і то останнім Вашим рабом. Бо це Христовий закон: «Хто схоче бути більший, нехай буде вам слугою; і хто схоче у вас бути перший, нехай буде рабом усіх» (Мк. 10,43-44). Хочу ділити з Вами долю й недолю, зносити тягар і спеку дня та обняти всіх Вас щирим серцем і стати найкращим другом і батьком, та дійти з Вами до небесного двору. Словом – хочу бути Вашим добрим пастирем. Не мав я в дотеперішньому житті відпочинку і не шукаю на майбутнє вигід». Тому заходи в бібліотеках були насичені не тільки життєписними даними, але й роздумами над філософськими творами Патріарха, можливістю побачити  мультимедійні  презентації та переглянути книжкові інсталяції, зміст яких виражено в короткому вислові Юрія Климовича «Патріарх Сліпий - це людина, біля якої, як біля всіх велетнів людського духу, ще за їх життя шумлять вітри історії».
Так, в бібліотеці с.Кути проведено духовний альманах  «Йосиф Сліпий – великий пастир українського народу». Зав.бібліотекою с.Стрілків Лариса Михайлишин провела духовні сходини «І хресний шлях у полум’ї свічі, в вінку терновім і вогні калини».  У бібліотеці с.Горішне проведено духовну мандрівку «Патріарх Йосиф Сліпий – великий страдник за віру й Україну», духовні читацькі сходини «Великий Пастир українського народу» (бібліотека смт.Дашава, с.Слобідка), читацькі мандрівки, історико-християнські презентації «Великий ісповідник віри Христової», «До духовних джерел Великого Патріарха», «Борець за церкву українську, за державу», «У пам’яті залишусь назавжди» (бібліотеки сіл:Семигинів, Грабовець, Довге), хроніка духовного життя «Хай святиться його ім’я», «Йосиф Сліпий – людина свободи» (бібліотеки сіл: Станків,  Братківці, Пукеничі, Жулин), історичні екскурси «Блаженніший Патріарх Йосиф Сліпий – незрівнянний борець за Христову церкву», «Йосиф Сліпий: Герой – Пастир – Ісповідник» (бібліотеки сіл: Ходовичі, Луги, Вівня, В.Лукавиця), літературне чтиво «Ісповідник між Сходом і Заходом» (бібліотека с.Підгірці), радіочитання «Він вірив, що з руїн встане наша церква і наш народ» (Стрийська ЦРБ).

Вмер Патріярх — Епохи Велет,
Що не скорився тюрмам, ні неволі,
Не раз Він пив отрути келих,
Та не зважав на власні болі...
Тому в Народі вічно буде жити,
Його ім’я величне і святе,
А ми Його всі Заповіти,
В життя прийдешнє принесем!


Немає коментарів:

Дописати коментар