Юнь вшановує Провідника Української Нації

Ні на що не здадуться навіть найкращі нагоди й готовість допомогти, якщо сама нація не виборює й не кує своєї долі власною боротьбою.
Степан Бандера «Третя світова війна і визвольна боротьба»
Вшановуючи 108 річницю від Дня народження Провідника Української  нації – Степана Бандери група учнів 5-ї школи з класним керівником Данутою Кишкевич, вчителями, батьками, активними читачами ЦРБ та районної бібліотеки для дітей, відвідали музей-садибу в с. Воля Задеревацька, провели флешмоб, виготовили подарунки для воїнів, що охороняють наші східні кордони, написали їм вітального листа. До екскурсантів приєднались  члени  ГО «Резерв Дивізії Галичина» – Роман Пастух, Василь Бичко, член ВО «Свобода» Євген Боженко, депутат Стрийської районної  ради – Мар’ян  Берездецький, депутат Стрийської міської ради – Володимир Лоїш та капелан з  Херсонщини – о. Орест.
Зустріла юних екскурсантів директор  музею-садиби – Оксана Бандера-Піжик. Після короткого ознайомлення з причинами, чому саме у Волі Задеревацькій створено музей, ознайомлення з  постатями, що відображені на Алеї СЛАВИ «БОРЦЯМ ЗА ВОЛЮ УКРАЇНИ», всіх присутніх запросили в центральну експозиційну залу музею. Оскільки основний склад екскурсантів це діти та юнацтво, то і Оксана Бандера присвятила  увагу  дитячим  та  юнацьким рокам Провідника, про Славетну  Українську  родину, де проходив ідейний гарт, де проходило формування його як майбутнього лідера нації. Вона також пригадала слова із праці Степана Бандери «Ідея і людина в ідеологічному русі»: …в кожному ідеологічному чи політичному русі найважливішу роль відіграють два основні його складники: ідея і людина. Провідні ідеї і світоглядні засади в ідеологічному русі – творять «душу», істоту, внутрішній зміст. Люди, які визнають, поширюють і здійснюють ідеї – творять живий організм». Таким живим організмом є і наш сьогоднішній колектив, який робить все для того, щоб ідеї Провідника втілювати в життя – наголосила  Оксана Бандера.
 До екскурсантів приєднались вчителі та читачі-учні Волезадеревацької школи, активні учасники просвітницької роботи не тільки в школі, але й в НД та бібліотеках сіл Задеревач та Волі Задеревацькій, а також працівники установ культури села – директори  НД – Іванна Хомин, Флорій Хоров’як, бібліотекарі – Ольга Годованець та Олександра Дидин. Приєднався до присутніх сільський голова Руслан Хомин зі своєю командою, без яких  жодний культурно-мистецький, просвітницький захід не проводиться.
  Друга частина зустрічі пройшла особливо активно, кожний намагався приєднатися до «Кола Єднання» – символа єдиної нероздільної України. Оскільки ми будемо відзначати 100-ліття Української  національної  революції – 1917–1918 років, то і  гості музею привезли з собою сто метрових стрічок, що уособлювали синє небо і жовті колоски  золотої пшениці. «Коло Єднання» буде зберігатись в музеї.
Наступне, чим захопила всіх присутніх директор музею – екскурсія  у відновлену  Повстанську криївку, ознайомлення з підземними ходами. Тут ініціативу перейняв сільський голова, він так повів екскурсію, що  юні екскурсанти задавали стільки запитань, що  тільки наступне дійство  змусило екскурсантів відпустити його.
Підсумок дійства заставив всіх ще і ще раз задуматись над тим, кому ми завдячуємо  за наш спокій – нашим оборонцям, нашим захисникам, нашим синам і дочкам-воїнам, Захисникам України.
Кожний присутній написав листа, виготовив Голуба Миру. Майстер-клас по виготовленню подарунка провела Наталія Шабан, директор Народного дому с. Слобідка. Саме ці дарунки Мар’ян Берездецький передасть нашим захисникам Соборної України.
Після такого хвилюючого дійства екскурсанти продовжили подорож в село Баню Лисовицьку, до Алеї Героя України – Тараса Бруса. Тут чекали нас сільський голова Микола Магас, директор НД – Володимир Щербан, художній керівник – Григорій Стецько та завідуючі бібліотеки Мар’яна Хоров’як, Наталія Галамай. Біля пам’ятника Героєві провели АПЕЛЬ, згадали всіх поіменно, хто загинув зі Стрийщини, захищаючи нас від російського ненависного мародера, від доморощених яничарів. До підніжжя пам’ятника  поклали запалені свічки.
Низка заходів, проведена з ініціативи головного спеціаліста відділу культури  Ольги Боднар, цього дня вкотре переконала, що доля України залежить від кожного із нас, від нашої життєвої позиції, від нашої конкретної дії, бо не по словах, а по діях дається кожному оцінка. Доля України в обережних долонях нашої надії – нашого юнацтва та молоді.  

Немає коментарів:

Дописати коментар