Виїзний семінар «Сучасне бачення якісного обслуговування населення» - з досвіду бібліотек Жидачівщини та Стрийщини.


         Бібліотечний форум, Форум видавців підсилив енергію, результативність праці бібліотечних працівників. Була потреба поспілкуватись у вужчому колі.
Директор РЦБС Галина Цуцуп в плані обміну досвідом не тільки у внутрішньо - бібліотечної системи, а між працівниками бібліотек сусідніх районів, зокрема Жидачівської РЦБС, запланувала виїзний семінар. Визначили спільну проблему «Сучасне бачення якісного обслуговування населення». На цей семінар з’їхалися не тільки працівники ЦБС обох районів, але й прибула завідувач науково-методичного відділу, координатор РТЦ Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки Олена Шматько. В програмі обміну досвідом обговорили такі питання:
-         Коротка характеристика РЦБС Жидачівщини – директор РЦБС Любов Янклевич;
-         Бібліотеки Стрийщини – джерело пізнавальних творчих здобутків – директор РЦБС Галина Цуцуп
В процесі обговорення проблеми сучасного бачення бібліотек основний наголос звернули на одну із важливих їх функцій – краєзнавча робота у всіх її формах. З цих питань виступили: Віра Майоха зав.методично-бібліогрфічним відділом, Галина Корнецька – бібліограф, Галина Дереш – зав.відділом обслуговування, Леся Басник – бібліотекар Жидачівської районної бібліотеки, Оксана Андрусишин – бібліотекар філії с.Млиниська, Володимира Ільків – провідний методист Стрийської ЦРБ, Любов Лесів – зав.філії бібліотеки с.Добряни.
         Внаслідок обговорення проблем семінару дійшли до важливості  краєзнавчого сегменту в роботі. Оскільки в бібліотеці вчать дізнаватись про своє коріння, традиції, звичаї, прислів’я, пісні обрядові, старовинні пісні, в бібліотеках зосереджена інформація про село, історію церкви, громадського життя, визначних людей, його героїв від найдавніших часів до Революції Гідності, Героїв АТО, то уявити собі сьогодні життя без бібліотеки неможливо. Приємно було не тільки слухати, дискутувати, але й бачити все в ході перегляду мультимедійної презентації.
         Після професійних баталій ми всі із задоволенням прослухали і переглянули презентацію, яку запропонувала Олена Василівна Шматько. Звичайно, вона побувала в багатьох країнах, знайомилась із станом розвитку бібліотек, тому і доносила до нас як знавець-практик, принагідно познайомила із новинками бібліотек Львова, намагання ними різними засобами привернути увагу до святая – святих - рідного слова, української книги, бо які форми бібліотека б не набувала, але для чого вона постала ще  в часи золотого періоду Київської Руси, від бібліотеки Ярослава Мудрого, пережила різні катаклізми, але зберегла свою функцію – формувала гордих, мужніх безстрашних українців.
         Бібліотека – могутня сила, міцний граніт, це місце, де набираються розуму, вона необхідна і мертвим, щоб зберегти про них пам’ять і пошанувати, «і живим і ненародженим». До спільної думки прийшли учасники бібліотечної зустрічі – які би зміни в державі не проходили, але всі державники, всі українці мусять затямити: бібліотека в громаді - це гарт національний, це гарт громадянський, це гарт людини.
           На завершення роботи семінару з нагоди наближення Всеукраїнського Дня Бібліотек учасників семінару привітав керівник відділу культури Зіновій Тимофтевич, від Стрийщини слова вітання прозвучали від директора РЦБС Галини Цуцуп, а також вона вручила солодкий торт та книжкові дарунки.

Немає коментарів:

Дописати коментар