З ДНЕМ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ!

«Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України», - ці слова Акта Злуки двох українських республік (УНР і ЗУНР) в одну Самостійну Соборну Українську державу звучали 102 роки тому. Ця подія історично-визначальна, незабутня для українців.
       22 січня – День Соборності України. Соборність України - це єдність усіх українців навколо головних ідей нашого майбутнього.
        Офіційне святкування 22 січня 1939–го року було вперше за 20 років урочисто відзначено на офіційному рівні  свято  Соборності. Відбулось це у Карпатській Україні (м. Хуст) на той час у Чехословацькій республіці.
        Найбільш знаковий захід  відбувся в 1990 році і отримав назву «Живий ланцюг» - «Всеукраїнський ланцюг єднання». Тоді люди вишикувалися «ланцюгом» від Києва - на Житомир, Рівне, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Закарпаття.

          За різними оцінками, участь у такій акції взяли до трьох мільйонів людей.   День Соборності в Україні  почали відзначати на державному рівні  лише у 1999 році після Указу президента Леоніда Кучми. Оскільки це свято пов’язане з процесом об’єднання українських земель, то заходи, що проводяться 22 січня кожного року  символізують єдність земель України.
        День Соборності України –  одне з найважливіших свят нашої країни, яке підкреслює, що ми всі – це один народ і ніякі ворожі списи не зможуть нас розділити.

            Вітаємо всіх українців, всіх наших читачів з Днем Соборності!  
                                Дай, Боже,нам своєї сили
                                            І мужності своєї дай,
                                        Щоб ми від зла оборонили
                                     Себе і свій стражденний край!
                                         Дай, Боже, нам своєї  віри
                                Щоб ми народ були і єсть!
                                Хай недруги лихі сокири
                            Пощербляться об нашу честь.

Немає коментарів:

Дописати коментар