Презентація книги «Батько Бандерів» в центральній районній бібліотеці


Світлиця районної книгозбірні під час відзначення Року Бандери на Стрийщині запросила своїх постійних читачів та учнів ВХПТУ № 16, слухачів Університету Третього Віку на прем’єру книги «Батько Бандерів», автор Анатолій Бень.
Урочистості та значимості події надали слова декана Стрийської єпархії отця Мирона Гринишина, дуже цікаві факти історичного характеру поєднувались з християнським вченням, свяченичою родиною славного борця. Отець Іван Барабаш, настоятель Церкви Усіх Святих Українського народу також повів стежками нескорених, що воювали за правду на наших теренах, поєднуючи ці події з сьогоденням.
Заступник голови Стрийської районної ради Мирон Войтович виклав цікаві думки, згадавши боротьбу багатьох поколінь українців за волю. Герої відомі і невідомі прагнули жити на вільній землі, віддаючи свої життя, перебуваючи у більшовицьких катівнях та засланнях. Саме тому для нас зараз основним є усвідомлення того, що Україна має бути суверенною і єдиною.
Короткий історичний екскурс ведучою нагадав про ці буремні часи, а показ відеоматеріалів збагатив наші знання про родину Провідника. Продовженням теми стала мандрівка сторінками книги, проведена краєзнавцем, дослідником, просвітянином Богданом Сидораком. Особлива увага при обговоренні приділялась стрийському періоду життя Великого Сина України, його батькам, рідним та близьким.
Спогадами про розповіді сестер Степана Бандери поділилась їхня внучка Оксана Бандера, директор музею-садиби Степана Бандери с. Воля Задеревацька. Щирість оповіді, її власні спостереження доторкнулися кожного серця.
Про участь своєї родини у боротьбі УПА з російською окупацією, приятельські відносини бабусі з сестрами патріота, часті відвідування майбутнього вождя українських націоналістів до її бабусі згадала викладач-волонтер Університету Третього Віку Таїсія Гайдукевич.
Про пам’ятні місця Стрия, родинні корені, пов’язані з життєписом видатної особистості, вела мову заступник директора місцевого краєзнавчого музею Зеновія Ханас. Знаменно, що у місті та районі є діючі музеї Степана Бандери.
Завершальним акордом зустрічі став виступ начальника відділу культури Юлії Курилишин : «…Степан Бандера – це Людина-Легенда, видатна особа визвольної боротьби України за національне відродження, незалежність нашої держави».

Немає коментарів:

Дописати коментар