20 лютого – День Героїв Небесної Сотні

Пам'ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні.
Майдан… 21 листопада 2013 року в центрі Києві почався протест, який згодом отримав назву Революція Гідності. Завершився він за три місяця розстрілом майданівців та втечею на той час президента країни Віктора Януковича в Росію.
18-20 лютого 2014 року на Майдані в Києві відбулася одна з найбільш трагічних подій в історії незалежності України. Страшна дата 5 років тому відбувся жорстокий розстріл активістів Революції Гідності. Під час зіткнень у центрі столиці загинули 73 мирних жителі та 11 силовиків. Будинок профспілок на Майдані згорів ущент, у Києві в ці дні зупинився рух метро. 20 лютого 2014 року силовики вбили найбільшу кількість учасників Революції Гідності. Крім того, 20 лютого в Україні відзначається День Героїв Небесної Сотні.  
Подаємо матеріали для використання  в роботі і розкриття злочину існуючої влади на чолі з її очільником  Януковичем  проти мирних людей на Майдані.
 18 січня на засіданні Кабміну Азаров, попри всі нормативні акти (це наразі є однією з головних претензій до нього по його кримінальній справі), проводить рішення про виділення МВС спеціальної зброї, яка проходить по всіх накладних, як «гуманітарна допомога». Це був спеціальний транспортний літак МВС Російської Федерації, на борту якого знаходилася певна кількість світлошумових гранат, вибухівки, тощо.
20 січня був повторний виліт літака. Згодом саме з застуванням цієї зброї було вбито Нігояна, Сеника і Жизневського. У подальшому використовувалася ця зброя проти Майдану
Снайпери, які були розсаджені на дахах біля Майдану, отримали всю амуніцію ще 14-го числа, сиділи там ще з 14-го. У них був наказ стріляти тоді, коли буде порушено лінію «Беркуту». І 20-го числа, коли почалися сутички на передньому фланзі і почалася стрілянина з консерваторії, то «Беркут» (є свідчення тогочасного очільника дніпропетровського «Беркуту» Андрія Ткаченка, який був зі своїми бійцями на другій лінії), коли зрозуміли, що йде атака, а вони не можуть її локалізувати, просто вирішив відступати.
Для тих, хто сидів на дахах, був сигнал, що потрібно стріляти. Вони не мали за своїми службовими інструкціями розбиратися, чому «Беркут» пішов наверх, а просто почали стріляти по людях
Опівдні 18 лютого в ЗМІ з'явилась інформація про те, що командувач внутрішніх військ видав вказівку про застосування вогнепальної зброї (з бойовими патронами) у випадку конфлікту. Впродовж дня в ЗМІ повідомлялись про зафіксовані випадки застосування вогнепальної зброї, в тому числі із смертельними наслідками. Деякі випадки застосування вогнепальної зброї були зафіксовані на відео.
18 лютого невдовзі після 18 години (кінцевий термін ультиматуму МВС та СБУ) камера автомобільного відеореєстратора зафіксувала людей у формі з вогнепального зброєю, які виходили із машини з чоловіком з написом «СБУ».
19 лютого у центрі Києва на місці перебування тітушок (перетині вулиць Великої Житомирської та Володимирської) виявили велику кількість гільз від автомату Калашникова. Саме на вулиці Велика Житомирська тітушки розстріляли двох мітингувальників, а на розі Великої Житомирської та Володимирської тітушки побили журналіста «Українського тижня» Олександра Михельсона.
Віталій Захарченко підписав наказ про видачу працівникам правоохоронних органів вогнепальної зброї для застосування її проти народу України нібито для роботи Антитерористичного центру при Службі безпеки України, чим грубо порушив норми міжнародного права.
20-го лютого та пізніше в інтернеті з'явились декілька відео, на яких зображено, як силовики стріляють з вогнепальної зброї в неозброєних протестувальників Євромайдану.
Застосування військової техніки та водометів
При штурмі Майдану використовувались водомети і БТРи, дві машини БТР було підпалено протестувальниками.. Беркут клейкою стрічкою прив'язував до світлошумових гранат цвяхи та гвинтики, після чого вони перетворювалися у бойові.
Жертви і постраждалі
У ході сутичок станом на 17 годину повідомлялося про 7 жертв серед мітингарів. Тіла перших трьох жертв заворушень було доставлено до медпункту у  Будинку офіцерів удень, за словами координатора медичної служби Євромайдану Ольги Богомолець люди загинули від тяжких вогнепальних поранень голови та серця, оскільки вони не отримали термінової медичної допомоги. За інформацією BBC Україна біля будівлі Верховної Ради знайдене обезголовлене тіло мітингувальника, на барикаді на вулиці Інститутській, поблизу станції метро «Хрещатик» були знайдені трупи чоловіка і жінки 50-60 років. У своєму мікроблозі Twitter народний депутат Олесь Доній опублікував імена трьох загиблих з Будинку офіцерів: Сергій Дідич (Івано-Франківська область), Володимир Кищук (Запорізька область) та Сергій Шаповал (Київ).
Речник МВС Ольга Білик підтвердила інформацію про 5 загиблих у сутичках демонстрантів, крім того вона повідомила про поранення 45 співробітників внутрішніх справ, п'ятеро з яких дістали вогнепальних поранень. Пізніше прес-служба МВС повідомила про двох загиблих працівників міліції, а також про 95 постраждалих, серед яких 21 отримав вогнепальні поранення, 23 перебувають у важкому стані, 3 — в комі, 1 — у стані клінічної смерті. За повідомленнями деяких джерел, справжня кількість загиблих силовиків приховується внутрішніми військами. Основною причиною назвали те, що загиблі силовики загинули виключно від своїх гранат і пострілів в спину, спрямованих на «майданівців».
Впродовж вівторка 18 лютого 2014 року постраждав щонайменше 21 журналіст. Як і раніше били та стріляли по журналістам працівники Беркутувнутрішніх військантимайданівці та тітушки
За повідомленням координатора медичної допомоги на Майдані, Ольги Богомолець, є сотні важкопоранених й тисячі легко поранених.
Серед постраждалих –сценарист Станіслав Чернілевський; колишньому бас-гітаристу «ВВ» «Шурі» Піпі «беркутушки» зламали ногу.
Станом на 19 лютого точно невідома кількість людей, які згоріли в підпаленому «Беркутом» Будинку профспілок. Кількість жертв, які згоріли живцем оцінюються в 40-50 чоловік (на основі списків в лікарнях)
За повідомленнями медиків, 15 чоловік було вбито на вулиці Інститутській, 22 чоловік — на вулиці Михайла Грушевського. Значна кількість жертв — поранені, яких добивали силовики. Також 5 чоловік загинуло при штурмі майдану.
"Кривавий четвер"
20 лютого 2014 р., зранку, було вбито 48 майданівців. Це був найкривавіший день всього протесту.  Всіх вбитих під час Євромайдану згодом назвуть "Небесною сотнею". 
Точна загальна кількість вбитих під час Революції гідності досі невідома. За версією ГПУ їх 104. На Вікіпедії імена 109 загиблих. Званням Героя України нагороджені (посмертно) 101.
Вироки суду
За чотири роки за вбивство в центрі Києві понад 100 людей не засуджений до реального терміну ув'язнення жоден організатор та виконавець цього злочиу
Реакція влади
Станом на 19 лютого президент України Віктор Янукович вперто відмовився проводити будь-які переговори з лідерами опозиції і бажає лише вигнати протестувальників з вулиць Києва. За повідомленням Віталія Кличка, Янукович не збирається йти на поступки й припиняти протистояння. Зокрема він зазначив, що Янукович абсолютно неадекватно реагує на ситуацію. Все, про що він говорив - це про те, щоб лідери опозиції закликали людей на Майдані припинити протистояння і скласти зброю
В ефірі російського каналу «Росія-24» народний депутат від фракції Партії регіонів Олег Царьов запевнив, що протягом вечора 18 лютого майдан буде зачищено:
Протягом години буде зачищений Майдан. Після того, як ми наведемо порядок у Києві, ми наведемо його у всій країні
21 січня 2014 він був в групі інших "тітушек", які викрадали майданівців на станціі метро "Петрівка". При цьому, судами у Майданівських справах винесено 50 вироків, 43 з них - обвинувальні. Це вироки із умовними строками або з відстрочкою виконання покарання.
"Тільки дві особи отримали реальну міру покарання, а відбуває покарання одна людина. 412 особам повідомлено про підозру, обвинувальні акти стосовно 258 осіб перебувають у суді", – зазначив керівник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк.
З 412 осіб, яким повідомили про підозру — 48 високопосадовців і 208 правоохоронців. Загалом розслідується понад дві тисячі епізодів про злочини під час Майдану. 
Про підозру у справах Майдану повідомлено 442 особам, щодо 279 осіб обвинувальні акти були направлені до суду.
Низький уклін матерям і батькам, що виховали таких синів і дочок! Згадаймо  всіх, хто поклав життя за долю, за волю, за незалежність і свободу нашої з вами єдиної України!

Немає коментарів:

Дописати коментар