Історична студія «Гельсінська угода 1975 року – зобов’язання країн підписантів щодо дотримання основних прав людини».

В ці дні ми відзначаємо 40-річчя Української Гельсінської групи –  групи сприяння виконання Гельсінських угод. З цієї нагоди у центральній районній бібліотеці пройшла історична студія «Гельсінська угода 1975 року – зобов’язання країн підписантів щодо дотримання основних прав людини».                           
Директор РЦБС повідомила присутніх про видання Указу Президента України Петра Порошенка від 4 квітня 2016 року «Про відзначення 40-ої річниці створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод». Об’єднання діячів українського правозахисного руху – це крок в контексті тривалої боротьби за права людини і суверенітет України. Незважаючи на жорстокі репресії через політичні переконання, дисиденти 1960-1970 років продовжували рух Опору проти комуністичного режиму.
Про історію створення УГГ, як органа, що підтримує Гельсінські угоди,  розповіла провідний методист ЦРБ Володимира Ільків. Вона зазначила, що згідно з основоположною декларацією УГГ, її метою є сприяння виконанню в Україні постанов Заключного акту наради у справах безпеки і співпраці в Європі. Її учасники прагнули, щоб побудувати правове суспільство, яке відповідатиме волелюбному духові українського народу, так і букві міжнародних правових актів.


Українська Гельсінська група стала ідеологічним та організаційним провідником національно-визвольних революцій кінця 80-х- початку 90-х років. Провідний бібліотекар Євгенія Рисин зробила огляд публікацій, вміщених у книзі «Українська Гельсінська спілка у спогадах і документах». Учасники руху брали участь у створенні перших демократичних громадських організацій, провісників Української Незалежності. Три з половиною сторіччя перебування України у російському полоні закінчилося українською національно-визвольною революцією 1988-1991 рр.

         Присутні обмінялися думками про діяльність Української Гельсінської Спілки на Стрийщині у період початку розбудови Незалежної держави на наших теренах.

Немає коментарів:

Дописати коментар