Рекомендаційно-анотований список літератури до Міжнародного Дня рідної мови


«Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну, красу її, вічно живу і нову, і мову її солов’їну» - так писав про мову відомий український письменник Володимир Сосюра. Бо чого ж ми варті в світі без рідної мови?! Вона є скарбницею народних духовних надбань, оберіг наших звичаїв і традицій, запорука інтелектуального розвитку і поступу в загальнолюдському житті.
Рідна мова! Запашна, співуча, гнучка, милозвучна, сповнена музики та квіткових пахощів, вона встала з колін, як піднялася й наша Україна.
Мова - це душа народу. Вона починається з маминої колискової, народної пісні, батьківського мудрого слова. Рідна мова єднає родину. Вона є основою родоводу: від матері, батька, бабусі, дідуся, брата, сестрички веде юну душу у світ людських взаємин, і весь цей світ виявляється у мові і через мову.
І справді, вона нам рідна, як мама і тато, як та земля, на якій  зростаєм. Бо це мова, яку ми всі чуємо змалку, якою ми промовили перші слова.
         Кожен народ гордий з того, що він має свою державу, свою мову, волю і гарне життя у своїй країні. Кожен народ — патріот своєї країни, він любить її, поважає ЇЇ закони і бореться за її Незалежність і волю. Тому нині, говорячи про рідну мову, будемо звертатись до неї, як до рідної матері, неньки.
Центральна районна бібліотека – це центр, який забезпечує доступ до різноманітної інформації. Бібліотека допомагає здобувати знання, лікувати душі, підвищувати інтелект, розширювати кругозір, збагачуватися духовно. Адже книгозбірня підіймає настрій, реалізує душевні пориви, допомагає працювати.
1. Бірюкович Д.  Місія Батьківщини [Текст] / Д. Бірюкович. – Вид. 2., доп. – Київ : Гармазин, 2007. – 416 с. : іл.

      Ця книга – результат спостережень автора в тривалому плаванні на вітрильнику «Батьківщина» з патріотичною місією «Хай світ пізнає Україну», коли українська експедиція  відкривала Україну світові, а для себе та України відкривала світ.
      Видання розраховане на широке коло читачів щоб наблизити їх до далеких земель і порівняти з нашою Україною, а також замислитись над життям.


 2. Дрозд В. Г.  Ирій : Повісті, оповідання [Текст] / В. Г. Дрозд . – Харків: Фоліо, 2008.- 318 с. – (Укр. літ.)
       Автор вражає поєднанням фольклору з фантастикою, реальності з химерою, будь то лірична повість «Ирій», яка нагадує, що ми всі родом з дитинства, або, повний сарказму твір «Самотній вовк. Оповідання Дрозда викликають у читача сплеск емоцій, оскільки письменник вміє розмальовувати світ і, як писав його великий земляк Довженко, «бачити зорі у буденних калюжах».

3. Дяченко М. Ю.  Долина совісті [Текст] : роман / Марина та Сергій Дяченки.-  Київ : Гамазин, 2008. – 336.
        Хіба можемо ми уявити, наскільки страшною для людини є цілковита самотність? Коли в твоєму житті, в житті талановитого і успішного письменника, немає місця жодній рідній душі чи, навіть, просто другові. Коли ти привид, невидимка серед натовпу. Бо хрест твій – жахлива здатність прив’язувати до себе людей. Може навіть до смерті. У нього немає жодного шансу перехитрувати власну долю і подарувати коханій щастя та любов,  яка здатна творити чудеса.
  
4. Завітайло Т.  Зброя вогню [Текст] : нове укр. фентезі / Тарас Завітайло. – Київ : Наш час, 2007. – 143 с.: іл.
      Наші далекі предки вірили, що окрім того світу, в якому живемо ми, люди, існує ще й світ інший. У тому іншому світі, живуть боги, духи, демони, русалки, вовкулаки й інші загадкові створіння. В міфах і переказах, казках і легендах дожили вони і до наших днів. Наші пращури вірили, що світ чарів і магії не десь далеко, на небі чи під землею…Можливо саме тому, фентезі став таким популярним жанром  у всьому світі, і сучасна людина, обтяжена техногенною цивілізацією, намагається побачити іншу, втрачену нею грань буття. Забуті знання і таємниці? Хто знає…
  
5.   Іваничук Р.І.  Бо війна – війною…; Через перевал [Текст]:  Романи / Р. І. Іваничук. – Харків: Фоліо, 2008. – 447 с. - / Укр. літ. /.

  Роман «Бо війна – війною…» - це розповідь про складний життєвий шлях галичанина, якому довелося пройти через Першу світову війну, еміграцію, повернення на Україну і репресії 1930-рр.
         «Через перевал» - химерний роман, який написаний, як зізнавався сам автор, у незвичайній для нього формі. Шлях майстра – головного персонажу роману – багато в чому нагадує шлях самого автора. Але при цьому Майстер присутній як у минулому, у часи Хмельницького та Дорошенка, та і у нинішньому часі.

 6.  Іваничук Р.І.  Вода з каменю; Саксаул у пісках [Текст] : романи /  Р. І. Іваничук. – Харків: Фоліо, 2007. – 414 с. – (Укр. літ.).

        Іваничук – автор п’ятнадцяти історичних творів, в яких він намагається заповнити білі плями в нашій історії, розповідає про видатних діячів України минулих років.
        Роман «Вода з каменю» присвячений Маркіяну Шашкевичу /1811-1843/ – українському поетові та громадському діячеві, замовникові нової української літератури у Західній Україні. Розповідає, як Шашкевич захищав право існування української мови, боровся проти введення польського алфавіту в Галичині, любив все, щоб зберегти рідну мову та культуру. Його справу продовжив Іван Вагилевич – герой роману «Саксаул у пісках».
  
7. Івасюк М.  Лицарі великої любові [Текст]: Роман / Михайло Івасюк / упоряд. О. Івасюк. – Чернівці: Букрек, 2007. – 260 с.
        Події роману відомого українського письменника М. Івасюка /1917 – 1995/ розгортаються у  половині ХУІІ ст.. на Північній Буковині. З його сторінок постають уже знайомі за популярним романом «Балада про вершника на білому коні» постаті – Мирон Дитинка, його мужня та ніжна дружина Артемія , їхні вірні побратими, які зі звитяжним завзяттям і святою любов»ю до рідного краю стають в обороні правди та справедливості.

8. Лем С.   Соляріс [Текст]: Роман / Станіслав Лем ; перекл. з пол.    Д. Андруховича. – Львів : Кальварія, 2007. – 200 с.
         «Соляріс» – найвідоміший роман Станіслава Лема. Саме з нього почалася світова слава письменника. «Соляріс вважається класикою, його перекладено безліччю мов і двічі екранізовано режисерами зі світовими іменами.
9. Осьмачка Т. С.  Ротонда душогубців [Текст] : оповідання / Т. Осьмачка. – Київ : Укр. письменник, 2008.- 287 с.
          У творі Тодося Осьмачки «Ротонда душогубців» зображено глибокий трагізм долі українського народу напередодні великого голодомору 1932-1933 рр., подано художньо-психологічний аналіз цього штучного голодомору правлячою тоді тоталітарно-терористичною сталінською клікою.

10.  Стафієвська ССвіточ душі [Текст] / Світлана Стафієвська, Ольга Журавка. – Львів: ЛА «Піраміда», 2007. – 272 с.
   Головна тема книги – загадкова особистість телерадіожурналістів. Їх життєві історії дають можливість читачам доторкнутися до їхньої таємничої психології.

Немає коментарів:

Дописати коментар