Літературне свято в бібліотеці с. П’ятничан

27 вересня в бібліотеці села Пятничани знову літературне свято! На цей раз школярі-старшокласники зібрались на цікаву розмову про книги, їх цінність в житті людини, про важливість читання, особливо з дитячих років. Все дійство проходило в рамках польсько-українського літературного фестивалю «Польща – Україна – окрилені разом» та ІІІ Міжнародного літературного фестивалю-конкурсу молодих поетів «Галицька осінь».

З польської сторони гостями були  Анджей Грабовський, поет, письменник, головний натхненник і організатор фестивалю, спочатку в Польщі, а уже 3-й рік і в Україні, кавалер Ордену Усміху, автор понад 50-ти книжок для дітей, зокрема багаторазове перевидання  «Пригоди Гнома Непосиди», 16 книжок поезії. Лідія Плахтій, перекладач, директор фестивалю «Міжнародна Галицька Літературна Осінь» з української сторони, Ярослав Петришин – поет, член спілки письменників України, Світлана  Зборовська – заступник директора по роботі з дітьми  Стрийської РЦБС.
Дитяча посмішка робить чудо, вона розтопить лід невдач і непорозумінь, розгонить хмари смутку, об’єднає в гарних намірах дітей і дорослих, успішних і не дуже, - так розпочав розмову пан Анджей. Він розказував, як розпочинав  свою письменницьку творчість, свої здобутки, мандри в різні країни світу. Особливо сподобалась дітям історії перебування у Вєтнамі, про натхненника в творчості - Корнеля Макушинського, нашого земляка, автора знаменитих «Пригод Цапка Матолка». Заохочував дітей до читання, до праці, творчості.
   Ярослав Петришин зачитав вірші з своїх поетичних збірок «Синдром чужого серця», «Інверсія ночі», розповів, що творити почав в уже зрілому віці, і має від цього велике задоволення, а такі зустрічі з читачами спонукають до подальшої творчості.
        Лідія Плахтій є перекладачем книги «Пригоди Гнома Непосиди» українською, перекладала незрозумілі моменти зустрічі, розповідала про плідну співпрацю в рамках Фестивалю,  успіхи молоді та дітей у різноманітних конкурсах.
       Кожна дитина прийшовши на світ уже має іскру таланту, її треба тільки роздмухати, розвивати. Власні поезії зачитали учні Байко Вікторія та Кісіль Марія, а Курилишин Аліна вразила чудесним виконанням пісні.
Зустріч пройшла гарно, творчо, пізнавально, мабуть нас надихнула подячна  молитва до Матері Божої і цілюща водиця біля П’ятничанської каплиці і Фігури Богородиці. А ще гарний прийом – завідуючої бібліотекою Марії Янишевської, директора народного дому Василя Блауцяка, вчительського та учнівського колективу школи.

Немає коментарів:

Дописати коментар