Творчі акції в установах культури

Січень багатий на Різдвяні витівки – і коляда, і віншування, і театралізовані дійства і «Вертеп», і вироблення Різдвяних виробів, і звичайно, тісна співпраця з церковною громадою.

В церкві Преображення Господнього в Братківцях чисельно зібралась громада села, щоб відслужити Подячну Літургію за мирний і щасливий 2016-й Новий рік. Свята Служба божа відбулась дуже в молитовній атмосфері, в атмосфері Різдва чому сприяв хоровий спів церковного хору під керівництвом Володимира Піцули. По закінченні Літургії присутніх привітали малі Братківчани, які розпочали своє вітання веселою колядою «Україна колядує» в виконанні Марічки Лесів. А молодші учасники вітали,вінчували, посівали житом і пшеницею, та бажали всім присутнім, усьому краю і Україні мирного неба, щастя, здоров’я і всяких гараздів. Нехай Новий рік принесе здоров’я всім діточкам, які так доброзичливо і щиро складали свої добрі вітання та принесли новорічний настрій і чарівність зимової, новорічної ночі.
Жителі села Гірне зібралися 10 січня в Народному домі на свято колядок. Разом з вокальним ансамблем «ВА-БАНК», народним аматорським хором «Обрій» та квартетом мідних духових інструментів ми всі разом колядували, прославляли Господа Бога, поринули в коляду і відчули цю вічну неземну пісню, що єднає землю з небом.  На закінчення свята сільський голова О. Михайлович подякував всім: і дорослим, і малим за спільну коляду.
с. Фалиш
с. Загірне
         


        У с. Загірне, Кути, Пукеничі, Фалиш, Лотатники та ін. бібліотекарі сіл відобразили у вертепах нові образи: бійців АТО, волонтерів, бійців Майдану та інших сучасних Героїв України.
с. Пукеничі
Мелодійні  колядки  долинули в святкові дні до села Долішне. Святкове дійство розпочалося в актовому залі сільської Ради з благословеннея пароха села о. Тараса. Господар і господиня разом діточками та бабусею виконують усі традиції святої вечері, діти з бабцею виглядають зірочку,що сповіщає народження Месії. Господар і господиня готуються до святої вечері. З вулиці чути колядки. До господи заходять колядники з Народного дому с. Нижня Лукавиця, які виконують ряд колядок, вінчівок, приходять маленькі діти колядувати і віншувати. Щирими оплесками глядачі зустріли героїв різдвяного вертепу з с. Верхня Лукавиця, які продемонстрували усі здібності й акторську майстерність. Своїми колядками та віншуваннями щастя,здоров'я, достатку на прийдешній рік, малі актори захопили глядачів.
Люблять колядувати і в с. Верхня Лукавиця усі - від малого до старого. Колядували і в бібліотеці с. Верхня Лукавиця.
   Особливо тішить, що свята проходять в усіх селах із давнім корінням і в новітніх. Миртюки, село, що веде свій активний початок від переселенських процесів з часів операції «Вісла», як ми розуміємо, що це не є дуже давнє село, але за короткий час (для історії – це короткий час) село стало єдиним організмом, а цьому сприяла і перша очільниця Голова сільської Ради – Мирослава Турчак, і перший священник, який зумів об'єднати всіх в єдину греко-католицьку громаду пам’яті отця М. Баранича, продовжив цю справу, активізував духовно-просвітницьку роботу славної пам’яті о. М. Пецюх, школа – згуртувала всю батьківську громаду. Медицина дбає, щоб у здоровому тілі був здоровий дух.
В цьому ланцюгу особлива роль відведена бібліотеці і, звичайно, Народному дому. А це тому, що до них ідуть всі потребуючі: одні – за книгою, другі – реалізувати свій талант, інші – просто відпочити, поспілкуватись , порадіти за успіхи своїх близьких, знайомих, дітей, полюбуватись мистецькими дійствами. Отак і живе громада… Все село оживає, коли йде підготовка до державних, народних, релігійних, національних свят. Ось і так сталося ,коли всі готувались до Різдвяних свят.
Різдво – одне з таких таїнств, коли кожний хоче бодай трохи прилучитись: одні колядують, другі – милосердними добрими справами, а інші – йдуть від хати й до хати з Вертепом, з театральним дійством.
Кожний, хто бере участь у Різдвяних дійствах, намагається утверджувати у свідомості людей – гордість за нашу історію, відчуттям впевненості перемоги добра над злом. Так і було в цьому році.
Директор Народного дому С. Москура, викладач школи О. Поляк були режесерами і постановниками вертепу, а діючі особи – пастушки, тріє царі, воїни АТО, волонтери, хитрий жид, чортик і смерть, і колядники – всі були на висоті – вони відтворювали картину народження месії, всеперемагаючу силу Божої любові, добра.
Тож подальшого розвою добрих справ в ім’я згуртованої, національно-свідомої, духовно-багатої рідної Української громади!

Немає коментарів:

Дописати коментар