Другий день IV Міжнародного фестивалю хорової музики «На Хвилях Стрия»

   Другий день фестивалю порадував всіх цікавими інформаційно-просвітницькими заходами, прес-конференцією організаторів фестивалю. На прес-конференцію завітав Голова Стрийської РДА Л. Стадник. Він щиро привітав учасників і висловив побажання творчого розвою, а влада наголосив він – буде і надалі створювати умови для подальшого розквіту хорового співу і мистецької Стрийщини взагалі. «Пісня нам подарована Богом, це живий організм, продовжив Голова РДА, - і від кожного із нас залежить подальша її доля. Плекаймо в собі любов до безцінного скарбу – слова, пісні, музики, до цих наймогутніших факторів національного відродження».
         Всіх учасників, гостей фестивалю запросили на семінар та майстер-клас. Семінар присвятили Євгену Пасіці – хоровому диригенту, громадському діячу, керівнику хору «Бурлака». Продовжили роботу семінару ще однією важливою подією: презентацією книги Зеновія Сиротюка «Дитячий хоровий і вокальний спів у школах мистецтв Стрийщини». Теорію підтвердили практикою – виступами дитячих хорових колективів Стрийщини.


Україна є! Україна буде!
        Саме такі слова вириваються з душі і сердець людей, які стали свідками і вдячними глядачами дійства, що відбувались в РНД на 2-ий день IV Міжнародного фестивалю хорової музики «На Хвилях Стрия».
      Одним із пунктів програми фестивалю був виступ дитячих хорових колективів Стрийщини. Треба було побувати і побачити дітей музичних шкіл, шкіл естетичного виховання району і міста: побачити їхні іскорки в оченятах, постави україночок і юних легенів в українських та класичних концертних костюмах, а ще й почути їхні вміло поставлені ангельські голоси, то і виривається єдине – хорове мистецтво має майбутнє!
       Кожний хоровий колектив – неповторний. «Щедрик» - це дітище школи дитячого хорового співу, де урядує і опікує всіх директор, а над учнями воркують всі викладачі, пані Віра Лисик – диригент хору, вміло концентрує все найцінніше, чим наповнює маленьких аматорів талановитий колектив. Не випадково, і майстер-клас для хормейстерів дитячого хорового співу був проведений на базі цього хору.
     Хорові колективи шкіл міста Стрия: музичної - імені О. Нижанківського (художній керівник і диригент хору – Іванна Віновська-Жужевич), школи мистецтв (художній керівник і диригент - Любов Білецька) – це міцний підмурівок для подальшого розвитку хорової музики.
Заворожили також своїм хоровим співом  дитячі колективи шкіл району: дитячий Зразковий камерний хор Лисятицької школи мистецтв (керівник і диригент - Омеляна Сиротюк), хоровий колектив Дашавської музичної школи ім. Ф. Колесси (художній керівник і диригент – Ярослав Пилипів).
Заключним акордом став виступ Зразкового дитячого театру Української пісні «Джерельце» (художній керівник  і диригент, Заслужений працівник культури України – Ірина Король).
Дитячі мистецькі колективи достойно плекають національні почуття українців, дають старт для формування музичної еліти – професійних музикантів, формують здорове національно-свідоме середовище в громадах.
Пісенні дитячі хвилі і надалі допомагатимуть плекати любов до всього рідного в розбурханому світі жорсткої дійсності.
В процесі виступів діточок і диригентів вітали члени оргкомітету фестивалю, вручали Дипломи, а директор Лисятицької школи мистецтв обдарував кожен хоровий колектив авторською книгою «Дитячий хоровий і вокальний спів у школах мистецтв Стрийщини».
Ось так, дитячі мистецькі школи спільно з викладацьким складом допомагають  зберегти батьківський край у своєму серці.
Друга частина дня теж подарувала сюрприз глядачам. У фойє, тепер уже Міського будинку культури, що по вул.. Крушельницькій глядачів зустрічала майстриня Світлана Войтків. Вона презентувала виставку своїх авторських робіт, а поруч оформлена виставка новітньої української літератури книжкової крамниці «Ідея». Вони не полишили своєї функції, і тут, окрім презентації літератури, поруч стояла скринька для збору коштів нашим захисникам – воїнам АТО. А дальше, в дзеркальному залі презентували різноманітні вишиванки від крамниці «Леся-Вишиванка» і приватного підприємця, модельєра пані Тетяни.
Звичайно, свято не могло обійтися без книжкової тематичної виставки, де експонувались музичні авторські твори наших місцевих самодіяльних композиторів Стрийщини. 

Виставка «Наша творчість, наша любов – тобі, Україно» приваблювала всіх: не часто візьмеш в руки видання твоїх знайомих друзів, що творять мистецтво України. В дзеркальному залі фойє панувала особлива аура: обличчя людей випромінювали радість, захоплення, гордість, замилування. Бібліотечні працівники Стрийської ЦРБС знайомили охочих з мистецькими виданнями, розповідали про творчість самодіяльних композиторів, коментували історію вишиванок, характеризували техніку вишивання, тощо.

А ще другий день також покликав в МБК і шанувальників творчості Муніципального чоловічого хору «Каменяр». На цей раз хор презентував нову програму «З Україною в серці». Концерт складався з двох відділів. В антракті між першою і другою частиною глядачі любувались демонстрацією українських вишиванок, любувались вишиванками родини Алєксєєвич.

Виступ «Каменяра» пройшов ніби в одну хвилю, на одному мистецькому подиху, адже програма не тільки мала назву «З Україною в серці» таку близьку, таку любу кожному свідомому українцю, але й рівень виконання – програма хорової музики композиторів: Бортнянського, Лисенка, Стеценка, сучасних українських композиторів, обробок талановитого диригента, Заслуженого діяча мистецтв України Степана Целюха – заворожувала. Зал від задоволення гудів, заливався оплесками, вигуками: «Молодці!», «Браво!»…

Такий сплеск емоцій може викликати тільки дуже близьке, дуже рідне, неоціненне хорове мистецтво – це джерело живого уособлення пам’яті народу. Талант хористів, солістів Тетяни Возняк, Олега Пахарука, Галини Піх, Андріани Алексевич, Корнелія Сетецького засвідчують, що для них всіх музика – це стан душі, стан душі гордого, нескоримого, вільного Українця!

Немає коментарів:

Дописати коментар