Його доля схожа на спалах...

«Олекса Бобикевич звісний у цілому світі як невтомний            робітник на полі освіти та організації, особливо серед
                     стрийського міщанства, притім талановитий письменник і поет»
                                                                                     І.Франко

         2015 рік – рік 150 річчя від Дня народження Олекси-Федора Бобикевича, українського письменника, священника, громадського діяча, інтелігента – патріота. Наші читачі – люди різного віку, різних читацьких уподобань,коли мова йде про славні родини Стрийщини, то в бібліотеку йдуть сім’ями, родинами      Так і було в бібліотеках сіл.М.Дідушичі, В.Дідушичі, Завадові, Дулібах, Лисятичах, Станкові, Довгому, де  проходили літературні читання «Рідну правду будив зі сну», «Душпастирська праця О.Бобикевича», презентація літературної та духовної спадщини, читацькі вікторини, творчі роздуми «Обов»язок: служити народові»….

         Для читачів слова Олекси Бобикевича до його дружини: «З церкви йду до читальні, а звідти мене не викликуй, хоч би приїхав Папа з Риму, або Франц Йосиф з Відня!» є і сьогодні запрошенням до активної важливої просвітницької роботи.
         На базі ЦРБ теж проведені літературні духовні студії: «Творчість Олекси Бобикевича – своєрідний факт літературного життя Прикарпатської частини України», «Подвижницька самопосвята Олекси Бобикевича – праця для консолідації національного самоусвідомлення».

         Ім’я Олекси Бобикевича увіковічнене в пам’ятнику в  селі  М.Дідушичі,  в назві вулиці його імені в м.Стрию, в збереженні родинної оселі, барел’єфі на фасаді Народного дому, в урочистих пам’ятних заходах, в читаннях і перечитуваннях його проповідей, промов, літературних творів, що звеличували Україну, а також в серцях і пам’яті кожного свідомого українця, доброго пастиря  ісповідника що прожив  дуже коротке життя, але яскраве як Божий дар.

Немає коментарів:

Дописати коментар