Всеукраїнський день працівників культури та аматорів мистецтва

У працівників установ культури майже кожен день насичений важливими подіями – то відзначенням державних, народних, національних свят, то підготовка до конференцій, круглих столів, до фестивалів, конкурсів – це кожноденна рутинна робота, а результат завжди на видноті. Наші аматорські, народні, читацькі, художні колективи різноманітні за формою, жанром, але спільне одне – як найкраще розкрити барви рідної мови, народної творчості, українського мистецтва.

         Але один день в культурі керівник Юлія Миколаївна ось уже одинадцять років дарує своїм працівникам приємні несподіванки, віддячує всім за кропітку працю, а дарує вона концертні програми, де ми всі просто насолоджуємось, ми – вдячні глядачі. Чому вдячні? – бо знаємо ціну одного виступу на сцені! Це – результат спільної роботи!
         Ось і на сей раз Юлія Миколаївна, виступивши з доповіддю, а вірніше поділившись думками про сьогоденні звитяги наших героїв – Героїв Небесної Сотні, Героїв АТО, розкривала цим самим сутність внутрішнього морального стану, почуття обов'язку, одиним словом, все – що виводиться життям назовні – культурою кожної особистості, а дальше вона повела нас в світ великих талантів – в світ життя і творчості Моцарта, Бетховена… Світ не був готовий поцінувати тоді всю велич цих музичних гігантів, хоч і були поодинокі вчинки, які і давали силу і віру творити! А сьогодні їхніми творіннями захоплюється, поціновує  весь світ.
         Зупинилась вона і на важливості питання збереження нашої ідентичності в умовах такого шаленого світу, на ролі наших колективів, що пропагують українську культуру не тільки у нас, але й за межами України.
         Керівник вручила грамоти працівникам культури з нагоди свята, а також за активну творчу співпрацю подяками нагороджені голови сільських Рад с.Нежухова, с.Йосиповичі, смт.Дашава, Ходовичі.
         На святкові урочистості завітали і керівники району: голова районної Ради Роман Козак та голова РДА Любомир Стадник. Вони привітали всіх працівників зі святом, відмітили, яку гордість переживали, коли наші колективи «Каменяр», «Унісон», «Намисто», «Обрій»,  Народний оркестр української музики, хореографічний колектив «Лілея» та ін.  виступали в костелах, церквах, на фестивалях, народних святах Польщі, Австрії, Словенії, Хорватії… Колективи ці – це візитки України. У словах вітання керівники відзначили, що в районі і надалі будуть створені умови, щоб наші мешканці від найменшого до найповажнішого віку могли користуватись бібліотеками, діти могли навчатись  в школах естетичного виховання, гартуватись на сцені, як аматори нашої національної культури, відвідувати і збагачувати свої знання в музеях, одним словом – без книги, без слова, без пісні, без наших українських традицій життя не можливе.
         І потвердженням цих слів стало чарівне дійство гурту «Шполясті кобзарі». Це був справжній мистецький дарунок – шість колоритних молодих завзятих бандуристів виконували світові хіти, українські народні запальні пісні у сучасному форматі. Керівник цього гурту Ярослав Джусь – український бандурист, композитор, лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів. Твори гурту щира, тонка, душевна з українським присмаком колоритна мелодія, яка звучить неочікувано, життєрадісно і позитивно… така неповна характеристика творчості.

         Сказати, що зал вибухав, то замало. Ці молоді бандуристи, насправді, будили душу і тіло, намірення до добра, до подальшого розвою культури. Одним словом, свято вдалось на славу!!!



Немає коментарів:

Дописати коментар