На допомогу бібліотечному фахівцю

Світлина від Стрийськи Районної Бібліотечної Системи.      4 березня виповнилось 2003 роки від Дня народження автора музики Гімну «Ще не вмерла Україна», а 6 березня виповнилось 15 років з часу ухвали Верховною Радою України Закону про Державний Гімн України. Михайло Вербицький, автор музики гімну. «Ще не вмерла Україна»
        Гімн у перекладі з грецької мови означає святкова пісня. Державний Гімн є одним із символів державної символіки і ідентифікує державу на міжнародних зібраннях, форумах, спортивних змаганнях.
     Державним Гімном України є пісня «Ще не вмерла Україна», слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького. Офіційно «Музична редакція» Державного Гімну була прийнята Верховною Радою України 15 січня 1992 р.
Світлина від Стрийськи Районної Бібліотечної Системи.
           6 березня 2003 р. Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Державний Гімн України», запропонований президентом Леонідом Кучмою. Законопроектом пропонувалося затвердити як Державний Гімн Національний Гімн на музику Михайла Вербицького зі словами тільки першого куплета і приспіву пісні Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна». У той же час перша строфа гімну, згідно з пропозицією президента, звучатиме «Ще не вмерла України і слава, і воля». Цей закон підтримали 334 народних депутати, проти висловилися 46 з 433, що зареєструвалися для голосування. Не брали участі в голосуванні фракції Соцпартії і Компартії. 
         З прийняттям цього закону Стаття 20 Конституції України набула завершеного вигляду. Національний Гімн на музику М.Вербицького отримав слова, віднині затверджені законом.
.З історії Гімну-( від УНР до ЗУНРу, до Карпатської України і до проголошення Акту Незалежності України. ). Після проголошення незалежної Української держави в січні 1918 р. пісня "Ще не вмерла Україна" звучала як національний гімн при УНР (Українська Народна Республiка), ЗУНР (Західноукраїнська Народна Республiка), Гетьманаті та Директорії.
        Хоча, протягом національно-визвольних змагань "Ще не вмерла Україна" звучала як гімн, однак офіційне затвердження вона одержала лише 15 березня 1939 р. – як гімн Карпатської України.
        Коли постало питання гімну в роки Радянського Союзу, "Ще не вмерла Україна" одразу відкинули. Керівництво вимагало, аби в новому гімні стверджувалося що Україна – держава, що входить до складу СРСР, що вона там "між рівними – рівна, між вільними – вільна" та обов'язково повинна згадуватися комуністична партія, яка веде Україну до "світлого майбутнього.
        І тільки після проголошення Незалежності України над нашою державою знову пролунала Головна пісня"Ще не вмерла Україна"
        Пропонуємо провести заняття з читачами з метою розвитку інтересу до становлення Державних символів України:
-інформаційний дайджест - основні етапи державотворення та становлення її символів.;
-інформаційне досьє: автор музики Головної пісні України- Державного Гімну «Ще не вмерла Україна».
-правознавчі хвилини - правила виконання Державного Гімну. та використання його під час читацьких заходів.

Немає коментарів:

Дописати коментар