Духовно-народознавчий альманах «Свічка – символ життя і світла» в районній бібліотеці для дітей

     15 лютого одне з дванадцяти головних церковних свят – Стрітеня Господнє. Стрітенська свічка віддавна має велику пошану у людей, адже вона наповнена великою силою та Божою благодаттю. В районній бібліотеці для дітей проведено духовно-народознавчий альманах «Свічка – символ життя і світла». Розпочав дійство отець Володимир Сас, сотрудник церкви св. Димитрія с. Добряни молитвою і благословенням усіх присутніх, цікавою розповіддю про церковне свято, його історію, про свічку, як символ духовності, миру, тепла, затишку в родинах, як можна використовувати її в якості оберегу впродовж року в різних життєвих ситуаціях. Побажав багато світла в житті, здоров’я та подарував образочки.
     Велику колекцію свічок презентувала Галина Петрівна Церковна, вчитель зарубіжної літератури СШ №5 м.Стрия. Починаючи з 1968 року, з першої сувенірної свічки привезеної з Прибалтики розпочався процес колекціонування і зараз їх понад 250 різних, незвичайних, цікавих, кожна зі своєю історією пов’язана з країною, друзями, дітьми, родиною чи подією в житті, про які в розповідях заінтригувала всіх присутніх. Галина Петрівна також зосередила увагу про народні повір’я пов’язані зі свічкою, зазначила про образи свічки в літературі та живописі і разом з працівниками бібліотеки було відтворено поетичні рядки з творів Т. Шевченка «Наймичка», І.Кочерги «Свіччине весілля», М.Івановича «Запали свічу»…


      



Надзвичайно цікавими були розповіді і роботи декорованих свічок Люби Георгіївни Романишин, вчителя християнської етики з села Загірне - дуже творча, обдарована людина, яка ще й провела майстер-клас по декупажу свічок. У заході взяли участь користувачі бібліотек сіл: Стрілків, Піщани, Н.Стинава, Лотатники, Сихів, Добряни, Олексичі та м.Стрия, Таїсія Гайдукевич зі своєю невеличкою та цікавою колекцією свічок, директор Стрийської РЦБС Галина Цуцуп, яка ще і прийшла з книжковими дарунками для читачів бібліотеки. Ідея і ведуча - заступник директора по роботі з дітьми Світлана Зборовська.

Немає коментарів:

Дописати коментар