Гірчить Чорнобиль, крізь віки гірчить

  
«… Третій Ангел просурмив і впала з неба велика зірка, що горіла, немов світильник. І впала на третину рік і на джерела вод. Ім»я цієї зірки – полинь. І третина вод стала полином. І багато людей вмерли  від  вод, тому що вони гіркими стали…»
26 квітня 1986 року. Була весна – квітуча, напоєна запахами землі і нового життя. Ніхто не здогадувався, що ця весна назавжди чорними літерами буде вписана в історію нашого народу і людства, що про невелике місто Чорнобиль дізнається весь світ.
Перша згадка про Чорнобиль датується 1193 роком, коли, за Іпатієвським літописом, князь Вишгородський Ростислав, син Великого князя Київського Рюріка, рушив походом з Чорнобиля в Тарциськ. Важко сказати, чому саме Чорнобилем було назване місто.
Історики думають, що це від слова „чорнобильник“, як в давнину називали полин. І так само, як той гіркий полин, доля краю не була легкою. Але минало лихоліття, приходив мир, і знову щедра земля дарувала людям свої невичерпні багатства.

Відбудовувались села, піднімались церкви. Але ніколи ще раніше людина не зводила собі історичного хреста, на якому сама ж і була розп’ята. Таким хрестом став для України Чорнобиль. Скільки українців поклали на жертвенник своє здоров’я та життя! Скільки тих, хто назавжди залишив рідні домівки!
Безкраї простори колись родючої землі тепер порожні, забруднені, мертві…
Чорнобильська трагедія пройняла всі сфери життя – від академічної науки до побуту людського життя.
Але аварія в Чорнобилі – трагедія не тільки екологічна, вона показала неспроможність тодішнього уряду захистити свій народ, взяти на себе відповідальність за все, що сталося.
Колись звичайна географічна назва Чорнобиль набула багатогранного трагічного звучання…
         З нагоди відзначення 26-ї річниці від дня катастрофи на Чорнобильській АЕС бібліотеки Стрийщини  оформили книжкові виставки, тематичні полички «Біль і трагедія Чорнобиля», «Чорнобиль: екологія, людини, здоров»я», «Терновий вінок Чорнобиля». Провели ряд  заходів: урок екології «Гіркий полин Чорнобиля» цікаво пройшов в бібліотеці смт.Дашава, день скорботи «Дзвони Чорнобиля душу тривожать» проведено в бібліотеці с.Воля Довголуцька, година – спомин «Чорнобильська катастрофа: 26 років тому» цікаво і змістовно провела зав.бібліотекою с.Фалиш Марія Янко.
         В бібліотеці с.Олексичі проведено годину пам»яті «Чорнобиль, якого не можна забути», експрес-виставка «Поріс Чорнобилем Чорнобиль, бідою нашою поріс» - бібліотека с.Жулин, виставка- реквієм  «Дзвони Чорнобиля душу тривожать» - бібліотека с.Монастирець.
         Відбулося вшанування пам»яті жертв Чорнобильської катастрофи і в бібліотеці с.Нижня Лукавиця під час проведення години пам»яті «Чорний біль над білим цвітом». Урок історії «Гіркий спомин Чорнобиля» цікаво і змістовно провела зав.філіалом с.Ланівка Анна Федькович, а зав.філіалом с.Верчани Лідія Стасевич провела годину роздумів «Чорнобиль стихія чи розплата?».
На честь цієї пам»ятної дати у приміщенні бібліотеки с.Слобідка відбулась година скорботи  «Чорнобиль – трагедія віку», яку підготувала і провела зав.бібліотекою Галина Новацька.
      В центральній районній бібліотеці проведено годину пам»яті «Гірчить Чорнобиль, крізь віки, гірчить». Присутніх зацікавила література, яка представлена на книжковій виставці «Чорнобиль. Трагедія. Пам»ять».
         Вечір пам»яті «Терновий вінок Чорнобиля» організувала і провела зав.філіалом с.Братківці Оксана Пастернак. В бібліотеці с.В.Дідушичі проведено екологічну мандрівку «На Чорнобиль журавлі летіли»,
а в бібліотеках  сіл Станків, Загірне, Лани Соколівські, Довге відбулись вечори-реквієми  «Чорнобильська трагедія – пам»ять України» на яких хвилиною мовчання присутні вшанували пам»ять усіх тих, хто уже увійшов у вічність.        
 Заходи до вшанування пам»яті жертв Чорнобильської катастрофи відбулись і в інших бібліотеках району.
26 квітня – є днем пам»яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам»яті українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар