Історичний екскурс «Вічно молоді герої Крут» в районній бібліотеці для дітей


Ще юнаки, ще майже діти,
А навкруги і смерть, і кров.
«На порох стерти, перебити!»-
Іде на Київ Муравйов.
Полків його не зупинити,
Та рано тішаться кати:
Коли стають до зброї діти, -
Народ цей – не перемогти!
На славу й пам'ять 300 молодих українців, що в бою під Крутами, 29 січня 1918 року засвідчили свою велику любов до Батьківщини, стали на захист незалежності своєї Вітчизни.
В районній бібліотеці для дітей проведено історичний екскурс «Вічно молоді герої Крут». «Це був жорстокий, нерівний бій між чотиритисячним військом більшовиків та трьомастами молодими українськими юнкерами, студентами і гімназистами, що обороняли підступи до Києва. Більшість з них не мали ніякої військової підготовки, були погано озброєні, але стояли на смерть, захищаючи свободу молодої Української держави. Призупинили наступ противника і здійснили організований відступ руйнуючи за собою колії і мости. Противник втратив боєздатність на чотири дні і ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність» - зазначила у своїй розповіді Світланя Зборовська, заступник директора по роботі здітьми.
Розповіді доповнювались фрагментами з фільму «Невідома Україна» - «Лист без конверта», декламуванням поезій-посвят Павла Тичини, Богдана Стельмаха, Лесі Храпливої, Богдана-Ігора Антонича, була презентована виставка-реквієм «Героїка трагедії Крут».

В масштабах всесвітньої історії ця битва не є зразком військового мистецтва, але є символом нескореного духу нації. Вічна слава Героям Крут!

Немає коментарів:

Дописати коментар