Історичний екскурс " ЗУНР - провідниця держави УКРАЇНА" в бібліотеці с.В.Лукавиця




І знову – котрий це вже раз?! –
 Зійшлися ми в одній родині,
Щоб пом'януть той славний час,
Коли в офіру Батьківщині
Себе принесли кращі з нас.
                   І наші лицарі у бій
                   Ішли за волю України,
                   В огнях юнацьких буйних мрій,
                   В піснях червоної калини… - такими поетичними рядками Любов Дросик бібліотекар бібліотеки с.Верхня Лукавиця розпочала історичний екскурс " ЗУНР - провідниця держави УКРАЇНА".
У своєму виступі п.Люба донесла до слухачів, що перше листопада було, є і залишиться в українському житті однією з найбільших подій української історії. Саме, тоді, 1 листопада 1918 року після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель, виникла національна українська держава, яка на основі Тимчасової Конституції стала іменувати себе Західно Українською Республікою. Саме в цей день на стародавній ратуші Львова вперше замайорів Національний жовто – блакитний стяг.
Також присутні мали можливість переглянути світлини, зачитати свідчення очевидців про тодішній Станиславів, про діячів Української Центральної Ради та Директорії ( Михайла Грушевського, Симона Петлюри, Сергія Єфремова, Володимира Винниченка та ін.)  Представлені книги на книжковій інсталяції познайомили з перебігом революційних подій, із життям та діяльністю видатних громадсько-політичних діячів ЗУНР, розкрили основні аспекти минулого Листопадового Чину.
«Минуло 99 років, але кожен раз ми знову і знову повертаємося у пам’яті до тих вікопомних днів. Повертаємося не лише для того, щоб віддати шану, а передусім здобути від них те невичерпне джерело сили, знання та досвіду, які так потрібні у наш нелегкий відповідальний час розбудови самостійної Української держави» - завершила історичний екскурс п.Люба. 

Немає коментарів:

Дописати коментар