«Юнацтво сповнене надії» /до 99-ої річниці бою під Крутами/





« Як сніги покривають землю,
Як нам білим встелять путь,
  Спом’янемо тую славу,
  Що осталась нам з – 
             під Крут»

«Хто не знає свого минулого, не вартий свого майбутнього». І це дійсно так, бо так само, як дерево тримається на землі своїм корінням, так людина тримається на землі своїм минулим.
У довгій, тисячолітній історії українського народу є багато геройських сторінок. До них линемо ми щораз своїми думками, розгортаємо карту за картою, сторінку за сторінкою й шукаємо у них нашої слави й нашої сили, шукаємо у героїчних чинах найглибшої основи для відродження віри у нашу правду й нашу перемогу.
Серед героїчних сторінок нашого недавнього минулого вибивається на перше місце одне коротке слово – «Крути»! Це одне слово виказує сьогодні цілу скелю думок і глибоких почуттів, які лягли в основу українського націоналістичного руху. Воно стало прапором і провідною зорею нового українського покоління.
Україна пишається молодими Героями. Пам’ять про них, як і та велична слава, за яку вони боролися – невмируща. Вічна їм слава.
З нагоди відзначення 99-ої річниці вшанування памяті Героїв Крут, бібліотеки Стрийщини провели низку патріотичних заходів:
-Історичні екскурси «Нема любові понад ту, що окропила кровю Крути», «Дорогою ціною», «Через крути до майбутнього» (б-ки сіл: Кути, Лисятичі, Голобутів, В.Стинава); година історичної пам’яті «Нема любові понад ту, що окропила кров’ю Крути» (б-ка с. Угільня, Добрівляни); історичні віражі «Крути –трагедія і гордість України» (б-ка с.Воля Задеревацька);  радіочитання «Нема любові понад ту, що окропила кров’ю Крути» (ЦРБ); година історичної пам'яті «Крути – смолоскип, запалений у Незалежність», «Юнацтво сповнене надії»  (б-ка с.Баня Лисовицька, Розгірче);  
історичні мандрівки «Ви за свободу гинули без скарги…» (б-ка с. Розгірче, Верчани, Добрівляни, Завадів, Горішнє); історичні читання «Ту гарячу кров святу повік Вкраїні не забути» (б-ка с.Ходовичі, Ярушичі, Слобідка); літературно-музична композиція «Крути – цвіт української нації» (б-ка с.Олексичі, Добряни, Жулин, Довге); караван історій «На Аскольдовій могилі Український цвіт», «Квітки у полі, там де Крути...»  (б-ка с.Бережниця, Заплатин, Лани Соколівські, Пятничани, Луги, Пукеничі).
Українці, ось уже вкотре  вшановують пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути. Вшановують память тих,  які гордо, за лицарським козацьким звичаєм, душу й тіло поклали за самостійність, за незалежність, за волю Батьківщини.
«Понад все вони любили свій коханий край», — писав Павло Тичина. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей, найкращих представників українського студентства. 

Немає коментарів:

Дописати коментар