Літературна зустріч з Романом Пастухом









Жодного дня без слова, без пісні, без книги про… Саме таку форму роботи обрали бібліотекарі району, щоб заглибитись у творчість чи то духовних наставників, поетів, композиторів, письменників, одним словом Великих Українців, достойників нації.
Цей рік бібліотечні працівники, як і вся Україна, присвятили Михайлу Грушевському, Лесі Українці, Іванові Франкові.
27 жовтня, четвер… День в бібліотеках району розпочався віртуальною мандрівкою по оселі Івана Франка, де він оселився з дружиною аристократичного походження із Слобожанщини Ольгою Хорунжинською.  Читачі уявно були у відомому всьому культурному світові будинку, де поет із сім’єю почувався «майже на сьомому небі», оскільки наша візитка Стрийської РЦБС була теж уявно залишена в прихожій на столі « у розі достатку» виготовленому із рога буйвола  на металевій підставці. Ця мистецько прикрашена памятка була подарована Франкові славетною співачкою Соломією Крушельницькою.
         І так слайд за слайдом, сторінка за сторінкою відтворюємо в памяті   користувачів перебування у Львівському національному літературно – меморіальному музеї Івана Франка.
 В другій частині дня уже в ЦРБ всіх очікувала ще одна світла подія – зустріч з Романом Пастухом,  відомим журналістом, істориком, краєзнавцем, автором статей і досліджень і, звичайно, автором книг про сина Галицької землі - Івана Франка.
         Він завітав до нас із новими  книгами, розширеною літературно-дослідницькою науковою роботою «Франко здалека і зблизька», «Велет з Нагуєвичів».
"Мов огень із крові й плоті,
Денно й нощно у роботі
До відмови дужих рук –
Ось малесенька картина
України – велет сина,
                                              Що творив посеред мук" – ось такими словами Роман Пастух відкриває суть життя людини, яка перетворилася на Титана духу і праці, українського Мойсея, який  зайняв в українській історії місце поряд із
Тарасом Шевченком.
Автор відтворив у своїх нових книгах  постать сина землі української, яка мріяла обєднати націю ідеєю свободи та незалежності… « де видно світло, де пахне воля, де ясніють вселюдські ідеали».
         Зустріч викликала у присутніх безліч запитань, на які Роман Пастух із великим пієтитом і задоволенням дослідника давав відповіді. Серед присутніх  користувачів бібліотеки були відомий краєзнавець, Шевченко-Франкознавець, керівник Шевченкової  світлиці в Стрию, шанувальник української книги - Я. Михайлюк, поет Стрищини - Іваникович,  поціновувач української книги, помічник Народного депутата -Галина Сенів, Заслужений діяч  мистецтв України- Степан Целюх, який  із своїм дітищем - «Каменярем» довбає скелю байдужості і кличе всіх словами Івана  Франка: «нам пора для України жить».
На завершення директор РЦБС Галина Цуцуп щиро подякувала всім присутнім на літературній зустрічі за велике зацікавлення творчістю славетного Каменяра, висловила надію, що Роман Пастух ще неодноразово потішить  читачів  своєю творчістю, своїм словом, яке допоможе глибше зануритись у спадок Івана Франка.
 







Немає коментарів:

Дописати коментар