Рекомендаційний список літератури "9 книжок про справжніх захисників України"

9 книжок про справжніх захисників України [Текст] : рекомендаційний список літератури / Стрийська РЦБС; метод.-бібліограф. відділ; упоряд. Лідія Бур, відповід. за випуск Г. Цуцуп, ред. Л. Війтович. – Стрий, 2016. – 8 с. : іл.
Україна – країна героїв. За довгу історію у нас були і великі князі, і хоробрі козаки, і відчайдушні захисники. Щоб перерахувати усіх наших героїв, нам би не вистачило і стометрового аркуша паперу. Та сьогодні Україна перебуває знов важкі часи, часи, де гинуть молоді хлопці, де мати віддає сина, дружина – коханого, діти – батька. Саме ці відважні хлопці стоять на сторожі наших кордонів, в люту заметіль і під пекучим сонцем їхні молитви звернені до Бога «Боже, Україну збережи…». І Бог їм допоможе, а ми своїми молитвами зігріємо їх, додамо мужності, сили і терпіння.
Відповідно до Указу Президента України, з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу встановлено нове свято - «День захисника України», яке тепер відзначається щорічно 14-го жовтня, в день одного з найбільших християнських свят - «Покрови Пресвятої Богородиці».
Війна на сході України не залишає байдужим українське суспільство. А митці, журналісти, учасники й свідки подій не можуть мовчати. Поступово документальні твори змінюються художніми романами, збірками оповідань та віршів. Пропонуємо Вам  найбільш знакові художні твори про українсько-російське протистояння, які розраховані для  дорослих читачів - батьків, вчителів, студентів, бібліотекарів.
Ця література є засобом фіксації важливих подій та їхнім переосмисленням, що потрібно для закріплення історичного досвіду в колективній пам’яті народу.
Результат пошуку зображень за запитом "Березовець Т. Анексія: Острів Крим"Березовець Т. Анексія: Острів Крим : [Текст] : хроніки "гібридної війни" / Тарас Березовець. – Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2015. – 391 с. : іл.
У книзі аналізуються механізми та технології т. зв. «гібридної війни», розв’язаної військами Російської Федерації («зеленими чоловічками») на території АР Крим. Окремо досліджується розвідувальна та інформаційно-пропагандистська операція російських спецслужб, яка дозволила підготувати анексію Криму, починаючи з 1991 року. Твір містить велику кількість документів та фото, які є доказами злочинного характеру окупації півострова.
Книга у хронологічному порядку охоплює період з 18 лютого 2014 року – початку масових розстрілів на Майдані Незалежності за участі російських спецслужб – і закінчуючи 18 березня 2014, коли Крим і Севастополь було офіційно анексовано та включено до переліку суб'єктів Російської Федерації. «Анексія: острів Крим» містить ексклюзивні свідчення, надані спеціально для цієї книги українськими, російськими і міжнародними політиками та військовими, експертами, журналістами, активістами, які стали очевидцями окупації. Книга розрахована на широке коло читачів.
Результат пошуку зображень за запитом "Вдовиченко Г. Маріупольський процес"     Вдовиченко Г. Маріупольський процес [Текст] : роман / Галина Вдовиченко. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2015. – 283 с.
Усе як на війні: втрати, біль, знову втрати… Роману й Ользі судилися не найкращі часи для зустрічі. Полонений укр і сепаратистка — чи є зараз гостріша суперечність? Але безодня, яка здавалася нездоланною, поступово щезає. Бо в житті існує щось набагато важливіше за ненависть…
Жолдак Б. Укри. Бойова проза [Текст] : кіноповість / Богдан  Жолдак. Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2015. 220 с. (Сучасна проза).
 Кіноповість «УКРИ» відомого українського письменника, драматурга та кіносценариста Богдана Жолдака — це бойова проза про сучасне АТО.
Майже сто років тому Юрій Яновський створив неперевершені взірці про тодішнє АТО, узявши фактаж із вуст Юрка Тютюнника.«УКРИ» — це суцільний «екшн», заснований на реальних подіях російсько-української гібридної війни, в якій сучасні українці, подібно до героїв «Енеїди», відчайдушно жартують зі смертю, захищаючи свою землю і честь. Для читачів майже всіх поколінь.
Зелінський А. Соняхи [Текст] : духовність на час війни / Андрій Зелінський ; мал. М. Тенгрисова ; фото на обкл. О. Халабуди. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. – 127 с. : іл., фот. 

 Ця книжка написана військовим капеланом, який постійно здійснює своє служіння в зоні АТО, стоїть пліч-о-пліч із тими, про кого пише, підтримує їх і проводжає в останню путь. Вона – про друзів і для друзів, а тому написана з любов’ю та щирою вдячністю. Тут зібрані тексти про глибоке і про глибоко людське, про духовний вимір людського досвіду війни та про справжню любов, здатну перемінити людину на сонце, а наш спільний біль – на радість спільної надії. Адже хлопці, про яких ідеться, – молоді офіцери Збройних Сил України, – втілення відданої та жертовної служби своєму народу, щирої, щедрої та до кінця вірної любові. Відтак книжка водночас є даниною світлій пам’яті тим, хто в час, коли Україну огорнула темрява і страх, запалав соняхами на полях української журби.
Кідрук М. Небратні  [Текст] / Макс Кідрук ; дизайн обкл. О. Ландін. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2015. – 300 с. 
Популярний письменник простежує відносини українського і російського народів, починаючи з часів Хмельниччини. Автор стверджує, що незалежність та свободу вибору народ повинен відстоювати сам, не сподіваючись на чиюсь допомогу.
Лойко С. Аеропорт [Текст] : Головна книга про війну, якої не повинно було бути, і про героїв, які хотіли жити, але вмирали / С. Лойко. – Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2015. – 344 с. : фот. 
«Аеропорт» - це не хроніка, не розслідування, чи не літопис. Це художній вимисел, заснований на реальних фактах. У книзі багато персонажів, багато переплетених драматичних сюжетних ліній. Роман не тільки і не стільки про війну. Він і про любов, про зраду, пристрасть, зраду, ненависть, лють, ніжність, відвагу, біль і смерть. Іншими словами, про нашу сьогоднішню і вчорашню життя.
Небесна сотня [Текст]  / упоряд. О. Трибушна, І. Соломко ; худож.-оформл. Л. П. Вировець ; передм. Патріарха Філарета, о. Г. Коваленка, о. Святослава. – Харків : Фоліо, 2015. – 206 с. 

Це книга-реквієм. Книга-посвята тим учасникам Революції гідності, які віддали найцінніше – своє життя – заради того, аби Україна та всі ми встали з колін. Щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні. Герої цієї книги – звичайні люди з різних куточків нашої держави. Вони дуже різні – заробітчани, науковці, підприємці, вчителі… Якби не Майдан, вони б ніколи не зустрілися. Це він об’єднав їх, зробив побратимами та «воїнами світла». 
Талан С. Оголений нерв [Текст] : роман / Світлана Талан ; дизайнер обкл. О. Ландін. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2015. – 540 с. : іл.

Мирне й спокійне життя, міцна родина, вірні друзі… Усе, що здавалося непохитним, перевернулося догори дном. Війна роздирає навпіл усі зв’язки, і рідні люди й вірні друзі стають ворогами… Кілька місяців 2014 року Сєвєродонецьк перебував під владою ополченців. Цей короткий проміжок часу став нездоланним для родини Насті Агафонової, чиї син і дочка опинилися по різні боки барикад… Так само розійдуться й шляхи друзів Геннадія, нерозлучних змалечку хлопців. Бо війна проходить і по родинах, і по душах…
Шкляр В. Чорне Сонце [Текст] : збірка / Василь Шкляр. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2015. – 299 с. – (Золотий письменник України).
Російсько-українська гібридна війна очима бійця із полку Національної Гвардії «Азов». Хто і головне навіщо затягує криваву драму? Чому завжди першими гинуть найкращі? Чому місцеві вважають своїх визволителів ворогами? Яким наш герой бачить майбутнє своєї Вітчизни? Глибока, сповнена смутку, болю й надії оповідь хлопця, якого честь і сумління змусили взяти до рук зброю.
До збірки Василя Миколайовича Шкляра «Чорне Сонце» увійшли його оповідання, написані за останній рік. Це і «Чорне Сонце. Дума про братів азовських», і «Танець під чортову дудку», «Крук – птаха нетутешня», «Останній шанс Захара Скоробагатька», а також «Високі гори у Ялті» та «Цілком таємні історії».
Слід відзначити і жінок, які своїми молитвами, вірою та надією змогли дочекатись з бойових дій рідних та близьких. і тих, хто уже ніколи не обійме батька, дідуся, чоловіка і коханого. Світлі образи їх навічно збережуть пам'ять у наших серцях…
Цінуйте хлопці тих, що вас чекають…
Цінуйте тих, що моляться за вас…
Їх душі кожен день на друзки розбиває
Нова, страшна, смертельна новина…
Вони сивіють швидко, в лічені хвилини,
В сльозах їх гірких світ весь можна утопить.
Брат, чоловік, коханий чи однісінька дитина —
За вас вони готові Бога знов просить.
Вони стоять за вами міцною стіною,
І витримають всі негоди на своїх плечах,
Вони готові всіх зігріти ніжною любов’ю,
Бо знають дикість втрати, лють і жах…
Цінуйте хлопці їх, вони на вас чекають,
Цінуйте їх, бо моляться вони за вас!
Любіть їх щиро і, прошу, не ображайте,
Не тільки це для вас — це і для них війна!
Тому щиро бажаємо всім нашим доблесним воїнам «Повертайтеся живими!»,  Вони всі, без винятку, герої – непохитні та безсумнівні.А нам з вами ми бажаємо миру!

Немає коментарів:

Дописати коментар