Памяті отця Богдара Кирчіва- подвижнику національної справи на Прикарпатті присвячено.


  

Життя любить сильних і сильним віддається радо - такі думки оволодівали присутніх на краєзнавчій  годині з нагоди 160 - ти річчя від дня народження  отця Богдара  Кирчіва «Життя присвячене Богові  й народу».  В Народний дім прийшли  вчителі  місцевої  школи, учні, які є не тільки читачами, але й виконують велику просвітницьку місію в родинах, в рідному селі, парафіяни і просто,  активні, небайдужі довжани. Питання, що висвітлювали у виступах, були близькі і дорогі кожному, адже мова йшла про могутній чинник історії—сім’ю, родину, рід, громаду, про формування національної інтелігенції, про те, що головним зберігачем і носієм нашої мови, культурних традицій, нашого національного духу, животворним грунтом було українське село.   Ось і о. Богдар Кирчів  не міг стояти осторонь від громадської роботи, він був  прикладом поведінки, громадянської позиції. Його добре мудре  слово завжди було у пошані парафіян. Присутні мали можливість прослухати про дружбу  з Іваном  Франком, Олександром Кониським, Остапом Нижанківським, про  письменницький  хист отця,власний неординарний поетичний голос. Одним із таких творів була поетична перлина «Крилець, крилець, соколе, дай». Галицький український композитор В. Матюк створив  на слова цього вірша один із найкращих і найпопулярніших творів хорового співу.
Священник місцевої церкви   Успіння Святої  Богородиці о.Микола Мільчаковський, краєзнавець - Богдан Сидорак, сільський голова Іван Ковальчук, директор місцевої школи  Іван Микитчин, керівник відділу культури  Юлія Курилишин доповнили про  цю  багатопланову роботу Богдара Кирчіва з питань пастирських, національно-культурних та актуальних соціально-економічних проблем, про значимість подвижницької праці отця для відновлення історичної пам'яті, духовного зв’язку з предками і утвердження почуття обов’язку перед долею України , перед прийдешніми  поколіннями.

Бібліотекар Наталія  Крива запросила всіх оглянути виставку "Він світло ніс своєму народу", а також  засвітити свічки на могилі.

Немає коментарів:

Дописати коментар