Ніколи Україні не забути тих юних душ нескорений політ

               Пішли і понесли у жертву державі
Всю радість юнацьку, кохання та кров
І сяйвом дивним у криваві заграві
Ненависть зайнялася, заблисла любов
О. Олесь
29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, що на Чернігівщині, українські юнаки, відстоюючи молоду державу УНР, вступили в нерівний бій із удесятеро переважаючою людиноненависницькою ордою голодних московських посіпак, кримінальних покидьків, п’яною матросною, підковану більшовицьким духом під орудою царського полковника М. Муравйова, яку послав в Україну Ленін.

Опір під Крутами на кілька днів стримав здобуття Києва більшовиками, що мало важливий вплив на ухвалення Брестського договору. Але найбільше значення Крут – моральне, як першої ластівки злету українського народу в новітні часи. На героїзмі наших юнаків виховувались ті, хто боровся проти комуністичного режиму. Їхній подвиг – це наші святощі, єдині й нероздільні для всіх, хто живе на українській землі. Це урок і нам, сьогоднішнім, це докір нашим демократам – роз’єднаним, непоступливим, осілим по партійним хуторах і хутірцях. Це пересторога тим, хто нині не бачить загрози, натомість скеровує свій запал проти недавніх однодумців.
Звідти, з Крут наші героїчні діти дивляться у глибину нашої совісті… Сьогодні Крути постають для нас символом - ясним, чистим, величним, зрозумілим, символом жертовності, відваги, честі, гідності в боротьбі за українську державу. Тому таку велику увагу працівники установ культури району приділяють тій величній сторінці історії України.
В Народному домі с. Верхня Лукавиця відбувся історичний вечір «Вони боролися, щоб ми перемогли» - присвячений Дню пам'яті Героїв Крут використовуючи книги, газетно-журнальні публікації люди різного віку мали можливість почути про історію героїчної боротьби українського юнацтва під Крутами.
В бібліотеці-філії с. Ланівка - година спомин «Нев’янучий вінок-пам’яті Героїв Крут». Учасники заходу користувачі-учні 6-10 класу. Ведучі Костенко Ірина та Матвійчишак Оля розповіли про бій під  Крутами, як велику перемогу духу. На жаль, трагічна сторінка історії й сьогодні не оминула нашу Україну і нашу молодь. Брановська Анастасія та Костенко Марія декламували вірші як і про події 1918 року, так і про Небесну Сотню та Героїв АТО.
Цьому Великому Чину 29 січня 1918 року були присвячені такі заходи:
історичний альманах «Тут юнь прекрасна і свята встелила землю вмить єдину» (ЦРБ);
година історичної пам’яті «Лицарі Крут» (РДБ);
години вшанування «І сум, і біль, і вічна слава» (с. Фалиш, Загірне)
- години історичної пам’яті «Крути: і сум, і біль, і вічна слава» (с. Йосиповичі, В. Стинава, Жулин, Н. Лукавиця)
- історичні читання «Герої Крут. Лицарський подвиг юних Українців» (с. Завадів, Добрівляни)
- Дні історії «Трагедія й звитяга Крут» (с. Вівня, Семигинів, Підгірці)
- презентації книжково-ілюстративних виставок «Ніколи Україні не забути тих юних душ нескорений політ» (бібліотеки району).

Немає коментарів:

Дописати коментар