Славної пам"яті Зеновія Красівського

                                               12 листопада 1929 року народився видатний український поет, непересічний публіцист, непохитний борець за волю України та її державну самостійність, невтомний захисник християнської віри - голова Проводу ОУН на Україні, член Головного Проводу ОУН Зеновій Красівський.

         62 роки повнилось невольницькими плачами свого народу його серце: «Творити добро на воскресіння життя,- тільки такі високі слова богослужебного тексту можуть дорівнюватись духовні величі цього чоловіка» - відзначав Мирослав Маринович.
         Такі особистості, як Зеновій Красівський, Бог дарує кожній нації, щоб урятувати її. Його життя і боротьба була гарантом того, що боротьба за волю не вигасне. Це зерно душі його дало багато плоду. Зеновій Красівський володів однією з найбільших таємниць життя - любити, поважати кожну конкретну людину. І не дивлячись на те, що пройшов пекельний терновий шлях – його душа залишилась чистою, благородною, від нього віяло теплом, духовною силою. Для нього добро свого народу було найвищою ідеєю, даром Божим.
         Бог обдарував його найвищим даром - почуттям людської гордості, гідності людини. Зеновій Красівський зазнав немало втрат, але, як він сам писав:
-         «Я плакав хіба в «Невольницьких плачах!»
-         «Я боявся хіба розминутися з честю!»
-         «Я ніколи нікому не свідчив!»
-         «Я за всі терміни переслідування не написав своїм катам ні однієї заяви!»
-         «Я був завжди й понині гордий з того, що я український націоналіст!»
Кожна теза його, кожний написав твір підтверджувалась
його словами: «Я все життя присвятив, щоб спричинитися до святої справи – вигнати ворога з нашої землі… Мій ворог – Росія, яка примусила багатьох забути свою мову, віру, свою святиню… Основне для нас це зовнішній ворог, який стоїть над нами, озброєний до зубів і буде нас убивати…». Це слова із виступу Зеновія Красівського на теоретичній конференції націоналістів в Славську в 1991 році.                     
Скільки років пройшло? Ми ще не виконали його завдання. Кожен на своєму місці мусить докластися до вирішення важливого питання – очищення України від внутрішніх манкуртів і «хижацької любові старшого брата». Тому бібліотеки велику увагу приділяють вивченню літературної спадщини, його подвижницького життєвого шляху.
В ЦРБ, бібліотеках району пройшли історико-літературні читання:
«Феномен «Невольницьких плачів» - перехрестя ідеї з муками народу»
«Публіцистична спадщина Зеновія Красівського»
«Владимирський централ – визначне явище в мемуарній літературі»
«Мандрівка по експозиціях музею Зеновія Красівського в с.Витвиця» та ін.


Немає коментарів:

Дописати коментар