День духовної віднови

Українські церкви, особливо намолені, старовинні притягають, як криниця з чистою водою, хто раз із неї нап’ється – прийде знову.
В житті бібліотечних працівників – кожний день, як листок непрочитаної книги, це відкриття від спілкування з читачами, а цей вівторок запам’ятається надовго, адже ми їхали до старовинних церков, стали учнями школи духовності, прочанами життя. Покликало нас на прощу бажання помолитися в одній із найстаріших церков в храмі Успіння Пресвятої Богородиці у с. Глиняни.

Церква є цінною пам’яткою архітектури національного значення, а ікони храму – витвори сакрального мистецтва. Вісім десятиліть чудотворний запрестольний  образ Ісуса Христа допомагає знедоленим людям. У надвечір’я Різдва 1936 року сталося диво. Ікона почала випромінювати світло. Потьмянілий від часу образ почав відновлюватись. Переливання світла люди спостерігали впродовж кількох днів. За декілька тижнів зображення розп’ятого Христа стало ясним і чітким. 18 травня 1938 року Папа Пій ХІ надав храму Успіння Пресвятої Богородиці статус паломницького місця, встановивши дні торжественних паломництв. Чисельні свідчення людей про отримані ласки – переконливе свідчення дії Божої сили через посередництво образу Розп’яття.       Нам поталанило, мабуть,  опіка Матері Божої була над нами, ми змогли разом молотись на Службі Божій, на молитві в ім’я сцілення, оздоровлення і доторкнутися до святині - образу Розп’яття.

Продовжили нашу прощу до Унівської лаври – цього великого духовного скарбу нашої церкви. Там все – і природа, і спів пташок допомагали бути близько до Бога. Особливість Святоуспенської Унівської Лаври, її тиші, молитви – це немов Божа долоня, що приймає усіх, це - Божа благодать, яка допомогла нам відчути справжній дух прощі.

Немає коментарів:

Дописати коментар