День Скорботи - вшанування жертв Другої світової війни в ЦРБ

22 червня в Україні відзначають День Скорботи, вшановують жертви Другої світової війни. В читальній залі районної бібліотеки з цього приводу оформлено експрес-виставку і проведено її презентацію. Найбільшу увагу приділено кривавим подіям червня 1941 року.
Україна в Другій світовій війні опинилась в центрі кривавої бойні, з однієї сторони-фашистська Німеччина з її сателітами, яка прагнула витягти з України всі багатства, запровадила систему рабської праці, систему народовбивства, а захоплення столиці вважала «безпосереднім стратегічним завданням", а з іншої –більшовицька каральна система. З початку наступу нацистів на територію України, кагебістам потрібно було «зачистити» свою криваву розправу над українцями, борцями за волю України – членами ОУН, священниками, інтелігенцією, військовими, «куркулями», вихідцями з «буржуазії» і ще багато інших. Візьмем лише Стрийщину.: спочатку винищували політичних в’язнів, страчували без суду і слідства, в'язнів убивали в камері, на подвір’ї в’язниць,вздовж каналізаційних каналів, в підвалах, замуровували в камерах живими… . Не гребували кати нічим: від розстрілів, зривання гранат, розчленування тіла, варили в казанах, палили у відкритих жаровнях, розтягували навпіл верстатами … .
Про ці звірства в умовах відступу розповідали очевидці (матеріали зберігаються в Меморіальному музеї «Верховина», у пресі, в меморіальних збірниках, в літературі): в умовах відступу Червоної армії з наших теренів, кати залишили стоси трупів. Усі вони із слідами кагебістських тортур: повиколювані очі, відрізані голови, тільки з однієї ями з подвір’я Стрийської тюрми витягнули 200 трупів без голови, шматки шкіри з обличчя,розпорені животи, розіпнені жінки на стіні з немовлям у животі, відрізані груди,… . Жах… як каже суха статистика тільки на Західній Україні в тюрмах було страчено більше 22 тисяч осіб.
Такі криваві злочини чинили в усіх таборах, на територіях, з якої відступали червоні кати. А зібрані тіла жертв Стрийської тюрми були поховані на Стрийському кладовищі 3 липня 1941 року.
Радянсько-німецька війна забрала життя кожного п’ятого українця. Пам’ятаймо, якою ціною дістається свобода. Пам’ять робить нас сильними і це запорука, що таке ніколи не повториться .

Немає коментарів:

Дописати коментар