Виставка-досьє «Вільгем фон Гасбург – Василь Вишиваний, офіцер, який помер за Україну» в бібліотеці с. Кути

До збруї! До збруї стрільці!
І рідну країну спасайте!
Повстаньте як вірні козацькі сини,
Героями в хату вертайте! (Василь Вишиваний)
До 125 років від дня народження Василя Вишиваного у бібліотеці с. Кути оформлено виставку-досьє «Вільгем фон Гасбург – Василь Вишиваний, офіцер, який помер за Україну».
Справжній патріот України, закоханий в Україну і українську мову — Вільгельм фон Габсбурґ називав себе Василь Вишиваний і до смерті вважав себе Українцем. Вільгельм Франц фон Габсбурґ-Лотрінґен — Ерцгерцоґ Австрійський династії Габсбурґів, якого з 12 років готували до корони майбутнього Короля України — саме таке реґентське королівство в ході реформи Франца Фердинанда планувала утворити Австро-Угорщина. В подальшому — полковник Легіону Українських Січових Стрільців, український військовий діяч, політик, дипломат, поет. Вільгельма Габсбурґа знали в Україні як Василя Вишиваного, під ім'ям, яке йому дали українські вояки під час Першої Світової Війни. Після повернення до Відня Василь підтримував зв’язки з українською політичною еміграцією і навіть спробував себе в царині красного письменства. 1921 року побачила світ його зібрка українськомовних поезій “Минають дні”, присвячена загиблим за Україну борцям. Серед опублікованих творів є поезія “До збруї!”
Хоча активної участі в українській політиці колишній ерцгерцог не брав, це все одно не врятувало його від прискіпливої уваги з боку сталінських спецслужб після Другої світової війни. 26 серпня 1947 року його заарештовали у Відні та звинуватили в шпигунстві й контактах з Організацією українських націоналістів. Василя Вишиваного вивезли до Лук’янівської в’язниці Києва, де він і помер 18 серпня 1948 року від туберкульозу. Реабілітований посмертно тільки в 1989-му.
У сучасній Україні на честь Василя Вишиваного названо вулиці в Києві, Івано-Франківську, Чернівцях, Кам’янці-Подільському, Запоріжжі, Первомайську, площу у Львові, провулок в Одесі. Життя та діяльність цього непересічного діяча детально розглянуті в дослідженні істориків Юрія Терещенка і Тетяни Осташко “Український патріот із династії Габсбургів”.

Немає коментарів:

Дописати коментар