День туризму

Останні дні вересня порадували нас сонячною погодою, особливо тих, хто любить подорожувати, проводити відпочинок, любуючись осінніми барвами природи. Саме на золоту осінь припадає одне з найпривабливіших свят - День туризму. В цьому році День туризму проведено в передгір’ї Карпат - в мальовничому селі Розгірчому, що купається в зеленому морі сонячних дібров, похмурих, величних смерекових, букових, дубових, кленових … дерев. Внизу ваблять зір ізумрудні поляни… . Чарівна краса!
Серед цього зеленого царства розкинулись туристські намети, а поруч уже розпалюють ватру, пориви вітру весело перегукуються з ніжними акордами української музики. Цю картину доповнюють велосипедисти, які подолали маршрут Стрий–Розгірче.
Позивні акорди запросили всіх до відкриття урочистостей. Туристичні групи із Стрийського і Болехівського коледжів, учасники проекту «ПроФіКемп» - Семегинівської ЗОШ 1-3ст., юні артисти Хорової школи м. Стрия, група спеціалістів з Центру зайнятості, творчий колектив Лисятицької школи мистецтв, спеціалісти відділу культури, Стриської РЦБС, бібліотекарі, директори, художні керівники Народних домів і всі мешканці села Розгірчого, хто любить мандрувати, вивчати рідний край – вишикувались. Всі готові до відкриття Дня туризму.
Особливий трем викликало підняття Українського прапора серед цієї первозданної природи, вітер ніжно тріпоче полотнище прапора, а слова Державного Гімну підсилюють урочистості і надають їм особливої значимості.
Із вітальними словами звернулись заступники голів: від Районної адміністрації - Оксана Мелень, від Районної Ради – Василь Зубрицький. Сільський голова Микола Маланій по-батьківськи привітав всіх присутніх і висловив сподівання, що з кожним роком його рідне село буде все більше приваблювати туристів, а неподалік буде створено цілий туристичний комплекс. Він також наголосив, що успіхів ми досягнемо тільки у спільній праці, у відповідальності кожного за доручену справу. Ця наша чудова місцина з її археологічними, духовними, архітектурними принадами буде своєрідною «Мекою» на Стрийщині.
В другій частині - розпочались туристські змагання, екскурсії до монастирсько-церковного ансамблю у камені Скельного Монастиря, до «Скал Довбуша» на північно-східній околиці села.
З нагоди такого свята, для більшого ознайомлення з пам’ятками села, з овіяними сивими легендами сакральними місцями , з чоловічим монастирем отців Василіян, жіночим монастирем Святого Онуфрія, із святинею-іконою Святого Онуфрія, а ще із історією місцевого храму – кам’яною церквою Святого Миколая, а через неї - знайомство з одним із церковних проектів архітектора нашого краю – гірнянина - Василя Нагірного, підготовлено і презентовано буклет «Печерний монастир (XII – XVI ст.) та туристичні об’єкти села Розгірче Стрийського району». Всі учасники отримали буклет про цю чудову Розгірченську місцину, де можна оздоровитись мінеральною водою, запашними травами і вдоволь намилуватись мальовничим краєвидом, надихатись чистим повітрям, наслухатись пташиного співу.
В третій частині свята безперервно лунала українська пісня, яка переливалась музикою, шелестом листя і трав і, звичайно, туристськими запашними смачними стравами.
Свято наближалось до кінця, але ще довго було чути відгомін українських мелодій не тільки з передгір’я, але й самому селі.

Немає коментарів:

Дописати коментар