Літературна студія «Постать Василя Стуса над плином часу» /до 80 р. від д/н Василя Стуса/

Сьогодні, в час відзначення 80-річчя Василя Стуса, зібралися у читальній залі районної бібліотеки поціновувачі таланту поета-борця, прозаїка, перекладача, літературознавця, правозахисника, що ніс слово істини про справжню долю українства в радянський час.
Світлина від Стрийськи Районної Бібліотечної Системи.Галина Цуцуп, директор ЦРБС перегорнула життєві сторінки представника українського культурного руху 1960-х років. Він був людиною, не здатною на компроміси, яка ціною власного життя заплатила за правду. Як підтвердження, звучали слова поезії ювіляра. Усвідомлення своєї правоти допомагає пройти чесно шлях з вірою, що підтверджується сказаним: «Народе мій, до тебе я ще верну…».
Світлина від Стрийськи Районної Бібліотечної Системи.
Цікаві факти біографії розповіла і Євгенія Рисин, провідний бібліотекар читального залу. Вона нагадала, що Василя Стуса було висунуто на здобуття Нобелівської премії, але комуністична влада не могла допустити цього. Кількатомне видання творів, окремі збірки вийшли з друку після отримання Незалежності, хоча за кордоном публікувалися раніше. Творча спадщина удостоєна Національної премії України ім. Тараса Шевченка.
Щоб зрозуміти, в яких умовах формувався національний дух, Володимира Ільків, провідний методист охарактеризувала рух шістдесятників, які були занепокоєні кризою української культури. Їхня любов до рідного народу трактувалася як націоналізм, а твори, літературно-критичні статті сприймалися як докази пропаганди і агітації.
Світлина від Стрийськи Районної Бібліотечної Системи.
Прочитані вірші, що йшли від самого серця присутніх, вилилися у поетичну мозаїку, яка завершила літературну зустріч.
Для більш детального ознайомлення з життєвим і творчим шляхом презентовано книжкову виставку «Василь Стус. Поклав своє життя за Україну». Кожна книга – ще один штрих до висвітлення нелегкої долі нашого сучасника, що боровся за вільне життя на рідній Україні.
Світлина від Стрийськи Районної Бібліотечної Системи.






Немає коментарів:

Дописати коментар