Історичний дайджест до 125 річниці від дня народження Олени Степанів

Олена Степанів - славна жінка-воїн [Текст] : історичний дайджест до 125 р. від дня народження Олени Степанів / Стрийська РЦБС; метод.-бібліограф. відділ; упоряд. Л.Бур, ред. Л.Русин. – Стрий, 2017. – 4 с.
У життєвому і творчому шляху Олени Степанів виділяється кілька часових відрізків. Кожен з них насичений подіями і життєвими перипетіями, які розкривають унікальність особистості цієї мудрої та мужньої жінки. Однак усі вони об’єднані прагненням до волі, рішучими настроями і що головне – діями і боротьбою за кращу долю української нації. Про неї треба писати товсті романи і знімати повнометражні фільми. У контексті минулого і сьогодення. У розумінні жертовності і в прагненні мети. Як приклад для прийдешніх поколінь.
Сьогодні віддаємо шану одній із героїчних жінок стрілецького руху – Олені Степанів-Дашкевич.

7 грудня 1892 року в селі Вишнівчику на Львівщині в родині священика Івана Степаніва народилася Олена-Марія Степанів - перша в світі жінка, офіційно зарахована на військову службу офіцером, хорунжий УСС, чотар УГА, український історик, географ, мати історика Ярослава Дашкевича.
Олена Степанів була єдиною жінкою офіцером у самостійному українському збройному формуванні під час Першої світової війни. Це була всебічно освіченою особою: знала три європейські мови, захоплювалася історичними і філософськими науками, любила музику, була доброю піаністкою.
Олена Степанів знана як науковець і педагог. Є автором дуже цікавих спогадів про своє героїчне покоління(«Напередодні великих подій»). Вона наша жива легенда. Знають її також і тому, що її фотографії (а особливо фотографія 1916 року з усмішкою Джоконди, яка сяє дивовижною внутрішньою красою) були майже в кожній оселі в Галичині.
Дочка священика з Перемишлянщини, отримала освіту і виховання притаманні для української молоді Галичини. Олена навчалася у семінарії Українського педагогічного товариства у Львові.
Будучи студенткою філософського факультету Львівського університету (1914 р.) пішла воювати за українську справу на фронтах Першої світової війни, вступивши до війська Українських Січових Стрільців. 22-літня вродлива українка відразу завоювала велику симпатію серед своїх соратників по зброї. Олена була дисциплінованим воїном, нарівні з чоловіками зносила всі випробування війни.
Жінка-воїн, досконало розуміючись на будові кріса і револьвера, влучно стріляла. З великою відповідальністю і скрупульозністю займалася адміністративними справами своєї сотні, надавала допомогу пораненим у бою.
10 листопада 1914 року за хоробрість, проявлену в боях з російськими військами, під час першого урочистого відзначення Українських Стрільців, Олена Степанів була нагороджена «Медаллю за хоробрість».
Відзначилася Степанів і у боях на горі Маківка. Битва на Маківці – це перша велика спроба січових стрільців стати найпереконливішим чинником історії, стати звитяжними творцями своєї будучини.
Битві на горі Маківка присвячували вірші та пісні стрілецькі поети і композитори. Українська громадськість високо оцінила ту карпатську битву, відзначила мужність галицького стрілецтва.
30 травня 1915 року Олена Степанів, з двома оточеними сотнями Українських Січових Стрільців, потрапила в російський полон, де перебувала до 1917 року.
В листопаді 1919 року Олена Степанів через Румунію й Угорщину переїхала до Відня, де закінчила університет і в 1921 р. написала працю «Розподіл і розвиток суспільства в старій Русі до половини ХШ століття», отримавши ступінь доктора філософії. В той час одружилася із Романом Дашкевичем. Одним із дружб Романа Дашкевича був Євген Коновалець – товариш Романа і Олени Дашкевич.
У 1921 році Олена Степанів повернулася до Львова вже як доктор філософії. Стала викладати географію та історію в гімназії Сестер Василіянок. У 2016 році в гімназії Олені Степанів відкрили меморіальну дошку.
11 липня 1963 року Олени Степанів не стало. Проживши таке складне неординарне життя, Олена Степанів зуміла внести величезний вклад в розвиток української науки. Була автором 75 наукових праць, з яких, на жаль, надруковано лише 50.
Олена Степанів-Дашкевич все своє життя віддала служінню Україні, рідному народові, приблизила сьогоднішній день України, стала символом любові, відданості, самопожертви за її волю і незалежність.
Ми вистоїмо, ми збудуємо вільну й квітучу державу, коли будемо єдині в своїх помислах і діях, коли позбудемось рабської покірливості, поступливості та байдужості до долі України.
Боже, Україну храни! Дай нам віри й волі, дай нам безмежного терпіння й одностайності, злагоди, взаєморозуміння. Щоб збулося те, за що віддали своє життя герої Січового Стрілецтва, воїни Української Повстанської Армії і разом з ними славна дочка українського народу – Олена Степанів-Дашкевич.
Щоб збулося провіщення нашого пророка-Кобзаря:
                            І забудеться срамотня давняя година,
                            І оживе нова слава, слава України.

Немає коментарів:

Дописати коментар