Поповнення фондів музею Олекси Гасина - Генерал-хорунжого УПА

Музей Олекси Гасина отримав друге дихання. Приємно, що уже в перший день відкриття, фонди музею поповнилися фотосвітлинами  друзів  славного Лицаря, його сподвижників по національно-визвольній боротьбі ще  з років навчання у Львівській політехніці.
Львівський університет 1932-1934 рр.
(зліва-направо) Члени ОУН Лев Ребет, Петро Гресько (директор Дашавської школи);
Василь Теченяк (с. Фалиш), Зеновій Гойсак (учитель Дашавської школи), Степан Бандера, Петро Дмитришин (с. Станків)
     Фотосвітлини страчених органами НКВД членів ОУН-УПА 11 січня 1945 року в м. Стрию:
- Зеновія Гойсака (Морозенко-Підкова), 1910 р. н., смт.Дашава, вчителя Дашавської школи, надрайонного провідника  ОУН-УПА;
- Петра Стефаніва, 1914 р. н., смт.Дашава, Члена  ОУН з 30-х років, Голова «Просвіти» смт.Дашава, керівника  курсів з підготовки націоналістичних кадрів УПА
- Павла Бабія, 1905 р. н., с.Сихів, активного  члена  ОУН з 30-х років, організатора  утворення «Просвіти» в с.Сихів, проводив підготовку кадрів для УПА (на жаль немає фотосвітлини).
А також, в музей передано копію архівної справи №40618 від 07.01.1945 р. «Про смертну кару членів ОУН».
Матеріали подарував в музей Голова районної спілки політв’язнів і репресованих Михайло Гойсак. Пан Михайло є активним членом «Просвіти», читачем нашої районної бібліотеки. Його стараннями та Тараса Греськіва, голови смт Дашава, працівників культури, створюється музей в Будинку культури, в якому чільне місце займатиме період національно-визвольної боротьби ОУН-УПА. Просимо долучатися до оформлення експозицій, подавати матеріали, які будуть розміщені в музеї.  

Немає коментарів:

Дописати коментар