Народознавчі посиденьки «П’ятидесятниця,Зелені свята, Трійця, або все про Свято Сходження Святого Духа» в бібліотеці с. Угерсько




              Зміст християнської  Святої Трійці відповідає розповіді новозавітної книги «Діяння апостолів», де йдеться про сходження на апостолів Духа Святого у 50-й день по воскресінню Ісуса  Христа. Апостоли  тоді заговорили різними мовами, хоча ніколи цього не навчалися. У християнстві цей переказ слід розуміти, як завдання Христа його  учням нести цю  звістку і вчення усім народам. Цей  день називають народженням  Церкви.
             У богослужінні свято сходження Святого Духа відзначається разом із появою перед людьми ікони  Трійці. Тому  П'ятидесятниця називається Трійцею – такою вступною частиною до народознавчих посиденьок   бібліотекар  Любов  Каваців зацікавила всіх присутніх  і спонукала до відвертої розмови: що знають читачі про Зелені свята, з яких джерел дізнавались, які книги прочитали, що записали цікавого в зошиті читача, що запам’ятали про традиції.
             Учасники народознавчого дійства   ділились  своїми знаннями: про атрибути свята:  Святкові Літургії,  про запашне зілля чебреця, полину, любистку, татарське зілля або лепеху, про липу.  Розповіли   вони про   любисток,  про його лікувальні властивості,  застосування  в кулінарії, а також в медицині. Зацікавила розповідь про м’яту - теж обов’язковий атрибут Зелених свят, про  прикрашання домівок.
              Більш обізнані з церковними і народними традиціями і дорослі  учасники посиденьок також   пригадали  про важливі  традиції поминання померших, про обрядові традиції, які збережені і відтворені.

              На завершення   юні  учасники зачитували уривки із книги «Затоптаний світ»,   а також повір’я, приказки.

Немає коментарів:

Дописати коментар