Біль і тривога Чорнобиля

         «Спинися і схили голову! Перед тобою  зона            
         національної трагедії. Тут загинуло Українське
         Полісся. Пошануй його святу пам'ять і
         страждання цього народу»
            Л. Костенко
         Чорнобиль залишив  Україні та Білорусії – як зрештою, і всьому світові екологічну трагедію, адже знадобилось менше тижня, щоб Чорнобиль став проблемою цілого світу.
«Чорнобиль – це невигойна рана, вічний біль нашої землі», «Чорнобиль – це грізна пересторога всім державам і народом усього людства»,  «Відлуння Чорнобильської трагедії» –  такі та інші заходи проведені в бібліотеках району, Народних домах, школах естетичного виховання.  Гортаючи сторінки літопису Чорнобильської трагедії «Чорнобиль поруч», «Пропустити Чорнобиль скрізь серце» в ЦРБ, бібліотеках сіл Братківці, Горішнє, Фалиш проведені історичні подорожі.
 «Довгий слід трагедії», «Чорнобильський вітер» - такі літературно-мистецькі заходи пройшли в РДБ, в бібліотеках і філіях шкіл естетичного виховання в Жулині, Нежухові, Ходовичах, Семегинові, Голобутові.
Заняття екологічних студій пройшли на відзначення Дня Землі, в бібліотеках сіл Пятничани, Кавсько, Пукеничі, Кути.
Важливо, що у читачів в душі є гордість за свою землю, вони в своїх творчих роботах, поетичних рядках утверджують думку про невмирущість рідної природи:
«Тополі. Дорога. Блакить.
Ні меж, ані краю роздоллю!
І як же її не любить,
Цю землю, що рідна до болю».
 Виклик Чорнобиля полягає в тому, щоб визнати, що в нашій відповідальності перебуває тепер сама Земля, в тому, що маємо великий момент вибору – не тільки вижити, але й рости і процвітати.
«Досхід сонця встали, як завжди,
Над селом ще й небо не світало.
І немов нічого не бувало,
Узялися за свої труди.
Поле, ферма, хата і город,-
Є тривога, паніки немає.
Ні, таки прекрасний наш народ,
Він і в горі гідність зберігає» –
         Такі життєстверджуючі рядки зачитували юні читачі, вони також робили  для себе висновок: Герої Чорнобиля загинули не для того, щоб вони залишились байдужими, а вчились у мучеників трагедії  людської доброти.

Немає коментарів:

Дописати коментар