"Найкращий читач - 2015"


     «Як про духовну зрілість окремої особи, так і про зрілість цілого народу судять найперше з культури його літературної мови»
                                                                  І. Огієнко
Бібліотеки в селі акумулюють один із основних чинників національного єства, формують інтелектуальну верству української громади і це не тільки тому, що вони читають, бо так вимагає навчання. В бібліотеку йдуть читачі, бо в Україні усі покоління зростали в освічених родинах, їх з дитинства супроводжувало рідне слово, пісня, традиції. Ці процеси активізувались у відродженій Україні, в сім’ях формувалась родинна бібліотека з зібрання українських казок, народознавчих та дитячих енциклопедій, видань «Я пізнаю світ», української класичної та сучасної художньої літератури – все це стало абеткою для захоплення читанням.
   То ж своїх дітей, читачів бібліотек, батьки віддавали в руки чарівниць-бібліотекарів, люблячих, знаючих, готових зігріти своїм теплом, своєю увагою. Тому то і в наших бібліотеках найбільше дітей і юнацтва, молоді. Вони уже вільні люди, бо їхні батьки зібрали воєдино устремління до знань, до могутності і черпали сили в духовності в своїх церковцях, в рідних школах, в скарбницях знань – своїх читальнях.
    Ось і тому, конкурси на кращого читця року проходять дуже цікаво, кожна бібліотека має свою канву, але всіх єднає любов до рідного слова, до своїх витоків, до пізнання світу. Переможці першого конкурсу мали можливість проявити свої читацькі вподобання в РДБ.
   В районній  бібліотеці для  дітей  Стрийської ЦРБС відбувся  ІІ-й районний етап конкурсу  «Найкращий  читач - 2015», що  проходить  в рамках Форуму видавців  у Львові і сприяє  творчому  розвитку дітей, заохоченню  їх до читання, популяризацію  кращих  надбань  української  і світової класичної й сучасної літератури.
   Конкурсанти   представляли прочитані книги,  характеризували  головних героїв, проводили  паралелі  з сучасними  подіями   в Україні, демонстрували малюнки до  прочитаного  і, навіть,  зачитували  власні оповідання, використовуючи факти з життя своїх ровесників, школи, села, родини.
    Учасники презентували свої  читацькі щоденники, відповідали на запитання літературної вікторини.
  Професійному журі, яке очолювала Оксана Миронівна Сах – вчитель української мови та літератури Миртюківської ЗСОШ І-ІІІ ступенів, було дуже важко визначити переможців для участі в III – му обласному етапі конкурсу, бо всі учасники – справжні знавці, як класичної  так і сучасної літератури.
   Хочеться відзначити високу читацьку обізнаність Гузар Христини (6кл. с. Загірне), Франків Романа (7кл. с. Сихів), Мараховської Юлії (6кл. с. Жулин), Ципоренко Аліни (7кл. с. Ланівка), Олесі Герин (6кл. с. Лотатники), шестикласників з Стрілкова  Нич  Любомира та  Борис  Романа,  Чернету Вікторію та Кухтій Юлію з Миртюк.
    А переможцями визначено читачів бібліотеки: Дяків Христину – 6кл. смт. Дашава та Лапшин Ірину – 7кл. с. Завадів. Ці читачі будуть представляти район на ІІІ етапі обласного конкурсу.       




Нехай цей запал до читання, творчості, пізнання нового ніколи не згасає в  дитячих серцях, а книга їх супроводжує впродовж цілого життя.     

Немає коментарів:

Дописати коментар