«Шляхами Великої долі

З дитячих років поезія Тараса Шевченка входить у життя кожного українця. Вона мелодійна, зрозуміла і юним, і зрілим. Кожне слово торкається заповідних струн серця і душі. В березневі дні традиційно в районній бібліотеці проходять Шевченківські читання. Цього разу на вогник літературної світлиці завітали читачі-учні шкіл району, які є керівниками учнівського самоврядування в своїх навчальних закладах, а також шанувальники творчості різного віку, щоб доторкнутись до граней Шевченкового таланту.
«Він безсмертний, як саме життя, тому став нашою долею і заповітом. На сторожі правди, свободи і честі стоять його слова» – так розпочала свій виступ Людмила Коваль, методист районного будинку учнівської та юнацької творчості. Він залишається нашим сучасником, бо рядки творів співзвучні з думками і сподіваннями його нащадків про вільний розквіт європейської України під мирним небом, яка плекає свою мову, свої традиції, пам’ятаючи про героїв минулого і теперішнього нелегкого часу, які стали на захист гідності проти зла і поневолення.
Жіноча доля у творчості Т. Г. Шевченка стала темою розповіді провідного бібліотекаря Євгенії Рисин. Великий Кобзар бачив у жінці передусім духовну красу, обожнював материнство, уславлював вірність і щирість, прищеплював трепетне ставлення до жінки. Через усе життя проніс поет своє почуття любові та ніжності до жінки, матері і заговорив про неї. Зойком душі, криком раненого серця звучить і його пекучий гнів до панів-лиходіїв, які топтали жіночу гідність, плюндрували жіночу красу, розпинали материнську радість. Рядки з поезій підсилювали враження від почутого.
Роздумами про улюблені поезії поділилася Вікторія Васьків, координатор районного учнівського самоврядування. Разом зі своїми вихованцями вона організовувала поетичну мозаїку з творів автора. Цікавим і невимушеним вийшло спілкування присутніх, які перегорнули кілька сторінок Шевченкового життя.
Вчитатися у рядки творів, пройти його тернистими шляхами допоміг і огляд книжково-ілюстративних матеріалів, представлених на виставці «Єднаймо душі словом Кобзаря», який провела завідуюча відділом обслуговування Марія Кащій.

Немає коментарів:

Дописати коментар