ДЕ ГРОМАДА ПРОСВІЧЕНА, ТАМ ГРОМАДА НАУЧЕНА… (Громадські слухання)

         В бібліотеках району ми проводимо різні форми аналітичної роботи для пошуків оптимальної роботи бібліотек. В першу чергу пропагуємо роботу бібліотек через засоби масової інформації, зокрема, через пресу, телебачення, зустрічі з читачами, проведення круглих столів,  звіти  перед населенням про роботу.
         В цьому році ми продовжили цю роботу, але у формі громадських слухань.
    Кожна бібліотека району – це острівок спілкування, інформації, просвітництва, це спроба реалізації творчого потенціалу, це зв'язок поколінь, це народознавчий, національний гарт. Бо що ми без книги? Без Божого слова? Без рідної мови? – безбатченки, перекотиполе.
Тому, кожний бібліотекар в першу чергу приділяє велику увагу самоосвіті, а це значить, що він є учасником студій, лекторіїв, усних журналів, круглих столів з різних проблем, літературних, історичних читань, літературних віталень, з надзвичайно різноманітних питань. Бібліотекарі знають уподобання своїх користувачів, вони і в гості з книгою завітають до літніх, хворих людей, а також не залишать осторонь і байдужих, недбалих, тому що люблять людей. Вони є порадниками і у виборі літератури, і помічниками у навчанні, і поетами, і казкарями.
У важкий час випробувань, в час творення історії, вони збирають до купки весь матеріал про Героїчний Майдан, Революцію Гідності, Небесну Сотню, а тепер систематизують матеріали про безпрецедентний героїзм в боротьбі проти московських нелюдів, що виросли на українській землі, але залишилися безбатченками, вбивцями. Зі своїми читачами бібліотекарі не тільки вболівають за долю кожного воїна, але й морально і матеріально підтримують родини, чиї діти виборюють нам волю. Скільки виготовлених з любов’ю ангелів-хоронителів вони послали в АТО, турбуються і за тепло: виплітали шкарпетки, шалики, шапки, купували білизну, передавали кошти. Так, це є невід’ємна частина роботи, адже книга і милосердя йде поруч.


Звичайно, у нас є проблеми – це в першу чергу ми ще не забезпечили нормальний тепловий режим, ще недостатньо коштів для поповнення фондів, застосування інформаційних технологій, але у нас є головне - бажання нести українську книгу до читачів, по мірі можливості задовольняти читацькі запити.
Для того щоб картина була повнішою, щоб більше зрозуміти громаду, ми в цьому році продовжили громадські слухання. Перші слухання 2014 року пройшли у бібліотеці с. Грабовець.
Громадські слухання
«НАЙВАЖЛИВІШІ ПИТАННЯ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
БІБЛІОТЕКИ С. ГРАБОВЕЦЬ»
І етап: Спеціалісти ЦРБС провели підготовчу організаторську роботу щодо підготовки слухань:
- проведено зустрічі з питань роботи бібліотеки з сільським головою, із священником, керівниками осередків «Просвіти», «Союзу Українок»; з підприємцями с. Грабовець;.
- проаналізовано план роботи з різними категоріями користувачів;
- проведено круглий стіл «Запобігання правопорушень, правова профілактична робота бібліотеки» за участю користувачів-підлітків та молоді;
- проведено анонімне анкетування;
- підготовлено презентацію «Бібліотека-філія с. Грабовець»;
- висвітлено досвід роботи бібліотеки в пресі.
ІІ етап: Проведено громадські слухання не тільки за участю всіх зацікавлених осіб, користувачів, але і всіх працівників бібліотек району.
Хід проведення слухань
1.                             Виступ директора ЦРБС – «Громадські слухання – як одна з ефективних форм роботи з громадою».
2.                             Презентація роботи бібліотеки зав. філіалом Л. Берездецькою з показом слайдів:
-         роботу з різними групами користувачів презентовано на сцені – театральне дійство по літературних творах: від казкових героїв, до літератури, автори, яких відзначені  нагородами на книжкових форумах 2012-2013 рр. ;
-         спільна робота бібліотеки із місцевою владою, депутатським корпусом, школою та іншими інституціями.
3.                             Виступи про роль бібліотеки в громаді: сільського голови, священника, бібліотекаря школи, директора Народного дому, голови Союзянок та осередку «Просвіта», місцевого дільничого та колег по роботі.
ІІІ етап:  Пропозиції, які внесені на слуханні:
-          високо оцінити роботу бібліотекаря, професійну обізнаність і вміння налагоджувати співпрацю з громадою;
-          проводити благочинні акції з метою подальшого зміцнення матеріальної бази бібліотек;
-           передбачити придбання комп’ютерної техніки.
Узагальнення результатів анкетування
«Рідному селу – сучасні бібліотеки»
користувачів бібліотеки-філії с. Грабовець
Користувачі різних професій, вікових груп, які брали участь в анкетуванні відповіли, що їм потрібна бібліотека, користуватися послугами, якої спонукають різні життєві потреби, а саме: робота, навчання, дозвілля.
Користувачі задоволені кваліфікаційним обслуговування, комфортом і затишком в бібліотеці, оформленням книжкових виставок, проведенням масових заходів, інформуванням про нові надходження.
По мірі можливості, користувачі хочуть, щоб бібліотека була забезпечена комп’ютером і Інтернетом.

"Бібліотека – центр національно-патріотичного гарту"


         Результати про проведення громадських слухань
на Стрийщині
З метою ефективної форми діалогу бібліотеки з громадою та на виконання пропозиції науково-методичного відділу ЛОУНБ, реалізації ініціатив УБА, ЦРБС провела громадські слухання. Основними питаннями, які піднімалися на слуханнях були:
- «Життєдіяльність бібліотек Стрийщини: проблеми і їх вирішення»;
- «Бібліотеки – єдині центри правової інформації громади»;
- «Сучасна бібліотека моїми очима»;
- «Громада і бібліотека: чуємо один одного»;
- «Бібліотека – центр національно-патріотичного гарту»;
- «Бібліотека – університет громади»;
- «Бібліотека – творча лабораторія рідної мови»;
- «Бібліотека – берегиня народних традицій» та ін..
         Виданий наказ по ЦРБС про узгоджений план громадських слухань та створення робочої групи.
Слухання проведено в різних формах:
- с. Нежухів – районний семінар за участю місцевої влади, активу громади;
- с. Грабівці – громадські сходини та звіт про роботу;
- с. Добряни – тематичні слухання та презентація роботи «Бібліотека - центр національно-патріотичного виховання»
- с. Сихів – круглий стіл «Бібліотека – громаді, громада - бібліотеці»
А також проведені зустрічі з молоддю, анкетування, круглі столи в інших бібліотеках району.
Відгуки про проходження громадських слухань, про роботу бібліотек, розміщені в матеріалах місцевої преси, підготовлені буклети, запрошення, анкети. Всі ці заходи привертали увагу до бібліотек навіть ту категорію, яку ми називаємо річниками, які тільки раз або два на рік відвідують бібліотеку.
Не можна сказати, що після слухань різко змінилось відношення до бібліотек, але увага стала значно більшою – частіше стали відвідувати бібліотеку батьки з дітьми, читацькі сходини «Читаємо книгу разом», «Мої улюблені герої». Слід сказати, на слуханнях відзначалось, що активними читачами є наша молодь, і не тільки студенти, оскільки при бібліотеках вони сходяться на своєрідні «Дискусійні гуртки».
В ході слухань виокремились такі важливі питання як обов’язок перед Україною. Бібліотекарі готують до таких зібрань огляди літератури, презентації творів сучасних письменників, готують обговорення статей із преси. Відзначались важливі заходи, які пройшли в бібліотеках: День Незалежності, День національної гідності, День Збройних Сил України, День Соборності, такі державні події породжують у читачів почуття національної гідності, розвивають інтерес до читання, особливо історичної літератури, молодь намагається увібрати в себе досвід попередніх поколінь.
На громадських слуханнях піднімалось питання:
-         державне відношення до бібліотек;
-         забезпечення бібліотек літературою;
-         виділення окремої статті в бюджеті на розвиток;
-         комп’ютеризація бібліотек;
-         вирішення питання теплового режиму, ремонту бібліотек.
У всіх підсумках громадських слухань:
1. Бібліотекам – державний захист.
2. Інформаційно-технічне забезпечення бібліотек.
3. Створення комфортних умов для роботи бібліотек (особливо тепловий режим).

4. Забезпечення нової літературою та періодикою.

Немає коментарів:

Дописати коментар