Районна дитяча бібліотека

Стрийська районна бібліотека для дітей обслуговує дошкільників, учнів 1-9 класів, керівників дитячого читання, являється методичним центром для бібліотек – філій та шкільних бібліотек району. Бібліотека відома не одному поколінню дітей. Протягом всього свого розвитку вона відкривала шлях до знань, прилучала їх до книг, читання, до джерел духовності і мудрості народу.
Історія бібліотеки розпочалась в 1954 році, як міська бібліотека для дітей та юнацтва №2 згідно наказу управління культури Дрогобицької області від 24 жовтня 1954 року. Почали  формувати книжковий фонд, який тимчасово зберігали в міській бібліотеці ім. Стефаника, що знаходилась на вулиці Народній(теперішня назва). Книги, які надходили описувались для формування каталогів, технічно оброблялись, звязувались і зберігались у підсобному приміщенні міської бібліотеки.
 Питання з приміщенням вирішилось у вересні 1955 році. Дві кімнати на другому поверсі були виділені в будинку теперішньої бібліотеки по вул. Б.Хмельницького,84, де знаходився військомат. До кінця року були освоєні всі виділенні кошти: закуплені стелажі, робочі столи, каталожні ящики, крісла і т.д. Очолила керівництво бібліотекою Турчин Степанія Семенівна ( за фахом вчитель історії), і за її безпосередньої участі відбувався складний процес по створенню бібліотеки. Бібліотекарем працювала п. Марія Ткач. 
 (1960 рік зав. бібліотекою Турчин С. С. (дівоче прізвище - Черньова) з юними користувачами)
В 1961 році, завдяки сприянню завідуючого районним відділом культури Нємченка В.В.,бібліотеку реорганізовано в Стрийську районну бібліотеку для дітей, яка увібрала в свої обов’язки і методичну діяльність для бібліотек Стрийського та Сколівського районів (до того часу районна дитяча бібліотека була в с. Дашава).

Перший запис в інвентарній книзі датується 19 січня 1955 року. Це казки І.Я.Франка, Лесі Українки, дитяча науково-популярна література, періодика. Під кінець календарного року налічувалось 4700 примірників.
Мікрорайон міста почав розбудовуватись, дитяче населення збільшувалось, потреба в книзі була величезною, читачів обслуговувались багато. Створено відділи- читальний зал та абонемент. З часом приміщення розширювалось шляхом передачі з житлового фонду для бібліотеки.
Бібліотека виконувала функції по обслуговуванню дітей книгою, вихованню підростаючого покоління. Багато років віддали роботі з дітьми:Даниляк Надія Федорівна, Микитчин Степанія Петрівна, Турянська Марія Василівна.
(бібліотекар молодшого відділу Микитчин С. П. проводить обговорення книг – 1976 рік)
В бібліотеці працювали Павлів Леся Михайлівна (вчитель української мови і літератури,тепер стрийська поетеса), Цехоня Ірина Василівна (бібліотекар та вчитель за фахом,довший час працювала заступником голови Стрийської РДА), Яцишин Мирослава Миколаївна (пізніше більш як 40 років працювала вчителем початкових класів в СШ№10), Штер Євгенія Юліанівна (з 1980 року працює в районній дорослій бібліотеці), Дитиняк О.П., Каратанас А.Ю., Гук Л.Й., Яцик Л.М., Васечко М.Л., Яцків Л.С.
Після реорганізації в бібліотечній галузі у 1980 році створена Стрийська районна бібліотечна система. Турчин С.С. стала заступником директора поро боті з дітьми, старшим бібліотекарем абонементу 4-8 класів прийнята молодий бібліотечний спеціаліст після закінчення Львівського культосвітнього училища Солонинка С.З., в читальний зал – колишній працівник сільської бібліотеки – Голубовська Т.С., а молодший відділ очолила випускниця філологічного факультету Львівського університету ім.. І. Франка – Гайдукевич Т.І., яка працювала в бібліотеці понад 10 років(тепер заступник голови міста Стрия).
(1982 рік – старший бібліотекар Солонинка С. З. поповнює книжкову виставку)
 Новопризначені працівники почали перешифровувати та упорядковувати книжковий фонд та каталоги згідно таблиць ББК, проводили цікаві форми роботи з дітьми та набирались досвіду в наставників, співпрацювали з школами, подавали нові ідеї в плануванні роботи, готували виступи на наради чи семінари. Послушно виконували всі вказівки керівництва(в т.ч. сільськогосподарські роботи, виїзди на звіти перед населенням, будівництво соціально-культурних комплексів, допомагали оформляти в них бібліотеки-філії). В бібліотеці був організований клуб любителів фантастики «Зодіак».
(1984 рік – Т. Гайдукевич знайомить користувачів з довідковими виданнями бібліотеки)
В штат бібліотеки були прийняті бібліограф, методист по роботі з дітьми. Новий зміст роботи почався після перебудови в СРСР та утворення молодої незалежної держави - України. Нові імена в історії, науці, літературі відкривались як для читачів так і для самих бібліотекарів. Поступово почали надходити в бібліотеку видання з історії України, зокрема козацтва, УСС,УГА і т.д., твори незаслужено забутих письменників, почався процес відродження народних традицій, духовного збагачення. Кардинально змінились зміст і форми роботи, запити читачів, завдання національної школи. Бібліотекарі уточнюють навчальні програми, вишукують потрібну інформацію для читачів, комплектують папки газетних вирізок, організовують заходи по національному і духовному вихованню: вертепи, Андріївські вечорниці, свята Івана Купала,гаївки… Тут незамінними  були життєва позиція, університетські знання тоді вже старшого бібліотекаря читального залу – Гайдукевич Таїсії Іванівни, відкрився її хист сценариста, фольклориста, захоплюючого виступаючого на святах. семінарах, масових заходах.
 З новизною проводились  свята книги під час Всеукраїнського тижня книги для дітей та юнацтва. Ось фото з свята книги «Дорога до рідного дому» присвяченому сторіччю першій еміграції українців, що як завжди проходила на сцені Народного дому.
(сценка свята – монолог батька, що прощається з родиною на Україні)
На сьогоднішній день в бібліотеці добре сформоване ядро бібліотечного фонду, що надає можливість задовольняти читацькі запити найвибагливіших читачів. Книжковий фонд становить 23 тисячі примірників, близько 20 назв періодичних видань, що є важливим доповненням до книжкових фондів. В 2012 році благодійний фонд Олега Канівця подарував для бібліотеки комп’ютер та принтер, а ТзОВ «Телст» надає інтернет послуги для працівників та користувачів бібліотеки. До послуг читачів довідкові видання: енциклопедії, словники, довідники, тематичні папки, списки літератури. Із збільшенням, оновленням фонду, досвідом працівників, різноманітними стають форми роботи: літературні прем’єри, бенефіс читача, презентації книг та видавництв, виставка-запрошення до розмови, прес-діалоги, автограф-сесії  з письменниками.
Ефективніше проводити роботу допомагають співпраця з громадськими організаціями УМХ, «Просвіта», «Союз Українок», ПЛАСТ, а також з районним відділом освіти,будинком учнівської творчості, краєзнавчим музеєм «Верховина», культурно-просвітницьким центром польської культури ім. К.Макушинського, стрийським радіомовленням «Голос Стрийщини», районною газетою «Рідне поле».
Бібліотека привабливе місце не тільки для підготовки до знань, а й до літературного відпочинку. При бібліотеці працює літній читацький клуб «Пізнайко», клуб вихідного дня «Мама і Я в бібліотеці», розроблена комплексна програма по роботі з дітьми бібліотек району «Дитина», бібліотечний проект «Підростаємо разом з книжкою», літературний проект «Шевченківський березень», відпочинковий проект «Бібліотечне літо». 
Давня дружба єднає працівників бібліотеки з письменниками Стрийщини, адже серед читачів є діти, які мають бажання творити, мають свої творчі доробки. На літературних зустрічах, зібраннях, свята юні обдарування діляться своїми задумами, поезіями, мріями і завжди їм допомагає книга, щира порада поета-наставника і бібліотекаря.
(на зустрічі з читачами поетеса Т. Савчинська-Латик та методист районного відділу освіти Душинська О. Б. )
  В гостях у читачів  також були директор видавництва «Веселка», редактор журналу «Веселочка», письменник, поет Ярема Гоян, львівські письменники: Марія Людкевич, Ігор Калинець, Оксана Думанська, Лідія Шевело, редактор журналу «Світ дитини» Лідія Лемик.
Подружжя Надія та Ізидор Гнатіви, автори книги «Сповідь нашої душі» тав поетеса Ярина Добродій
Стрийська поетеса, член спілки письменників України – Леся Павлів презентує власні книги 
З керівниками дитячого читання велика увага приділяється питанням індивідуальної роботи, керівництву читанням дітей, сучасним принципам спілкування бібліотекаря і читача,впровадження інноваційних форм в роботі з дітьми…
Діти часто приходять в бібліотеку з батьками, тому практикуються проведення родинних свят, сімейні читання. Через батьків, бабусь, дідусів, бібліовізитів бібліотекарів в дошкільні установи залучаються до читання дошкільники. Для школярів району проводяться бібліотечні акції «З книгою до дітей»
Бібліотека – це не тільки читачі, але  і люди, віддані улюбленій справі, дітям.    Зараз бібліотеку очолює заступник директора по роботі з дітьми – Зборовська Світлана Зеновіївна, обслуговують  читачів бібліотекарі: Тунська Галина Михайлівна, Підкович Олександра Миронівна, Войтків Наталя Богданівна, бібліограф Дружинець Уляна Ігорівна
 Проблемним залишається питання з приміщенням бібліотеки, адже воно в оренді міської ради міста Стрия.
Закріплюючи основні функції в роботі з дітьми – інформаційно - культурну, освітню, виховну, соціальну бібліотекарі і надалі будуть використовувати різноманітні форми бібліотечної роботи для промоції читання та залучення дітей до бібліотеки.
Працівники Районної дитячої бібліотеки: 

Немає коментарів:

Дописати коментар