КАВ’ЯРНЯ ПОЕЗІЇ «Поезія – це скарб усіх віків, це діамант величиною в слово!»

Відродження, розквіт усього живого відбувається саме навесні. Весняне сонечко засвітило. Все оживає, потік весни пробуджує все навколо. З – під снігу пробиваються перші пагінці свіжої зелені…. Ранкова роса…. Краплини дощу на сонці, перше кохання. Все це викликає у нас захоплення і незвичні почуття. Так і поезія пробуджує людину, бо поезія – це життя, а воно розквітає весною, а для романтичних і обдарованих людей – це стимул для написання поетичних творів, саме тому 21 березня згідно резолюції 30-ї сесії ЮНЕСКО, яка проходила в 1999 році в Парижі, було прийнято рішення щорічно відзначати Всесвітній день поезії, а в Україні воно відзначається з 2004 року.
У народі кажуть, що поезія – це музика душі. А коли душа не байдужа до світу, до тривог його мешканців, то неодмінно хочеться поділитись своїми думками і почуттями. Саме так і народжуються вірші й проза. Поезія... Вона покликана хвилювати, давати насолоду, плекати високі почуття, збагачувати духовність.
Пропонуємо Вашій увазі рекомендаційно-анотований список літератури, який надихне Вас на прекрасне, торкнеться легким пером, оповите ніжністю та любов’ю!!!
Хай Слово, втілене в віршах, стає піснею Душі, а кожна пісня – фантастичним таїнством поєднання слова і музики! І нехай життя кожного буде вічним потоком краси і творчості!
Голубович Р. Богом дане тобі ім’я [Текст] : поезії / Роман Голубович. – Львів : Криниця, 2017. – 238 с.
У книзі «Богом дане Тобі ім’я» львівського поета Романа Голубовича є 222 вірша – тлумачень – християнських роздумів на 222 різних людських імен. Лише Боже натхнення змусило взятися автора за перо – відгукнутися на багато побаченого, пережитого, передуманого. На сьогодні в активі автора – понад 2 тисячі вірші. Призначається, що пише про все, але найбільш улюблені теми – Бог, Мати, Родина, Україна.
Земляний В. Храмове свято [Текст] : поезії / Володимир Земляний. – Київ : АВІАЗ, 2013. – 80 с. : іл.
Володимир Земляний – поет не голосний, але щирий і вдумливий. До його нової збірки увійшли поезії, які прийнято називати духовними. Але мимоволі доходиш думки, що таке визначення затісне для нинішнього доробку автора. Та і як ув’язнити справжню поезію рамками правил? В цьому читач переконається сам після перших сторінок «Храмового свята».
Окремі вірші вже публікувалися у попередніх збірках, але їх автор подав у новій редакції.
В оформленні книги використані картини заслуженого художника України Юрія Нагулка.
Костенко Л. В. Річка Геракліта [Текст] / Ліна Костенко. – 2-ге вид. – Київ : Либідь, 2016. – 288 с. : іл.
Літературно-філософські роздуми видатної української поетеси виливаються у багатоголосну симфонічну поему, де тріумфує неприборкана стихія людських почуттів. Для широкого читацького загалу.
Кузів О. Задивлена в небо [Текст] / Оксана Кузів. – Львів: ЛА «Піраміда», 2018. – 300 с.
Інколи мені здається, що я – малесенька дівчинка у величезній аудиторії, і хоча Лектора не бачу, та чітко чую Його голос, і беру до рук папір та ручку…
О ні, я не приписую собі якогось особливого дару чи таланту, а завжди всім кажу, що насправді не пишу, а лише записую те, що надиктовує мені Незримий Лектор, котрий і править усім цим балом під ймення «ПОЕЗІЯ». Ба! То навіть не вірші, а, напевно, стан душі Великого Оратора, котрому я одвічна раба… Спасибі, що маю можливість чути!..
Луків М. В. Росте черешня в мами на городі [Текст] : поезія / Микола Луків. – Київ : Криниця, 2015. – 576 с. : іл.
Книга "Росте черешня в мами на городі" — своєрідний підсумок багаторічної творчої праці лауреата багатьох всеукраїнських і міжнародних премій, заслуженого діяча мистецтв України поета Миколи Лукова. До неї увійшли кращі твори громадянської та інтимної лірики, поезії пейзажно-настроєві й медитативні, переспіви і переклади з літератур братніх слов'янських народів.
Людкевич М. Квітка, якою тішиться Бог… [Текст] : поезія / Марія Людкевич. – Львів : Каменяр, 2007. – 271 с. : іл.
Минуле і вічне, пристрасть і любов, час і Україна – основні теми нової поетичної збірки відомої сучасної української письменниці зі Львова. Вона не втомлюється шукати сенс життя, істину, щастя, добро – усе те, що складає справжні духовні цінності людини.
Малишко А. С. Далекі орбіти [Текст] : вибрані твори / А. С. Малишко. – Київ : Криниця, 2004. – 608 с. – (Бібліотека Шевченківського комітету).
Андрій Самійлович Малишко (1912-1970) одна з харизматичних постатей в українській поезії 30-х-70-х років XXстоліття.
Андрій Малишко пристрасний трибун і ніжний лірик. автор текстів пісень, які стали всесвітньо відомими. Кращі твори поета входять до золотого запасу духовних цінностей українського народу.
За книгу поезій «Далекі орбіти» А. Малишко у 1964 році був удостоєний Державної (з 2000 р. Національної) премії України ім. Т.Г. Шевченка.
Пак М. “Інкогніто” [Текст] / Марія Пак. – Дрогобич : Посвіт, 2015. – 106 с.
“Інкогніто” – це книга, яка говорить всіма людськими відчуттями. Марія Пак пропонує читача розбитий пазл, котрого вмілим думкам можна зібрати, і… впізнати. Вірші подекуди жорстокі, але справжні; часом від них вієнайчистішою любов’ю і ніжністю, а часом – просто спокоєм роздумів про те, що вголос люди мовчать. Ви не зможете знайти в них все і одразу. Просто присядьте сьогодні в теплому своєму домі з чашкою запашного чаю і цією книгою в руках і спробуйте пожити в словах, як можна жити тільки в сні про сон.
Поезія “Інкогніто” запрошує Вас … знайтися між своїх сторінок. Книга розрахована на широке коло читачів.
Поети “Молодої Музи” [Текст] / упоряд., автор передм. М. М. Ільницький. – Київ : Дніпро, 2006. – 672 с.
Збірник складають кращі поетичні твори П. Карманського, В. Пачовського, Б. Лепкого, С. Чарнецького, С. Твердохліба, О. Луцького, М. Рудницького, які входили до літературної групи «Молода Муза», що існувала у Львові від 1907 р. і до початку Першої світової війни. Об’єднавшись навколо журналу «Світ», митці шукали у творчості нових шляхів, засвоювали ідеї, мотиви, форми тогочасної світової літератури, вступали в нове русло загальноєвропейського культурного розвитку.
Стус В. Час творчості [Текст] / Василь Стус. – Київ : Дніпро, 2005. – 704 с. – (Бібліотека Шевченківського комітету).
Сьогодні вже важко уявити українську поезію другої половини минулого століття без постаті Василя Стуса - поета, критика, літературознавця,мислителя, правозахисника… Нова книга вибраного – амбітна спроба представити не лише різні етапи творчих шукань, а й вершинні здобутки письменника в різних жанрах.
Тичина П. Г. Золотий гомін [Текст] : вибрані твори / П. Г. Тичина. – Київ : Криниця, 2008. – 608 с. – (Бібліотека Шевченківського комітету).
До книги «Золотий гомін» увійшли вибрані твори першого серед українських поетів лауреата Шевченківської премії 1962 року Павла Григоровича Тичини (1891-1967), який здобув визнання у слов’янському світі як геніальна особистість після публікації трьох збірок «Соняшні кларнети» (1918), «Плуг» (1920), «Замісць сонетів і октав» (1920).
У цьому виданні вищеназвані три збірки вперше після їх появи на світ повністю відтворено за першовиданнями без будь-яких змін чи виключень.
Із багатого творчого доробку поета відібрано те, що і через кілька десятиліть не втратило своєї літературно-мистецької цінності.

Немає коментарів:

Дописати коментар