Цей день в історії села Завадів


6 серпня 1989 року - 30 років тому. Цей день назавжди увійшов в історію Стрийщини, як провісник незалежності нашого народу. Це були перші підвалини фундаменту свободи.
У цей день у селі Завадові Стрийського району відбулось велике свято ,,У сім'ї вольній, новій",яке стало прологом подальшої боротьби.
На сільському майдані, в центрі села, не було де голці впасти, зустрілися дві сили: сила волі і свободи та сила тоталітарної системи.
Народ зрозумів, що ,,хребет неволі" зламано.
Ще не було синьо-жовтого прапора над Стриєм, не було незалежної України, а в Завадові він уже був,бо сила духу і сила віри були тут непереможними.
В той день урочисто було відкрито пам'ятники: Тарасу Шевченку, Івану Франку, Остапу Нижанківському та відкрито сільський музей,,Історії села".
Святковий ритуал доповнив тисячоголосий зведений хор району,в тому числі і Завадівський хор, під орудою Теодозія Чабана, Артема Андріїва, Ігора Михайліва, Зеновія Сиротюка, Степана Целюха.
Віктор Романюк завершив свій виступ на святі словами:,,Ні сталінська оприччина,ні брежнєвська кріпаччина не зуміли вбити великої духовності нашого народу.Сьогодні ця духовність проявила себе у повній мірі у Завадові. Слава Шевченкові!
Слава українському народові!
Слава Україні!".
Ось кілька світлин цього свята 30-річної давності та пам'ятники синам України,які і сьогодні промовляють до нас:
,,Борітеся! Поборете!......

Немає коментарів:

Дописати коментар