Українська вишивка - самобутній скарб нашого народу


Сьогоднішній день - День вишиванки розпочався в ЦРБ особливо : всі усміхнені, радісні, щасливі, одягнені у вишиванках щиро вітали один одного із святом, яке звеличує найвідоміший український символ, вражає своєю красою весь світ. Всіх приваблювала тематична інсталяція «Вишиванка для мене - це гордість за красу моєї країни». Тут зібрана література про історію, традиції, легенди, зразки вишиванок з різних регіонів України, а також вишиванки, вишиті руками наших працівників, рушники, прикраси.
Поступово в читальну залу завітали слухачі Університету 3-го віку, які з гордістю дефілювали у своєму вишиваному вбранні і з готовністю ділились про історію своїх вишиваних шедеврів. Перше заняття теж присвятили українській школі вишивки. В Київській Русі цю школу заснувала Анна, сестра Володимира Мономаха. Тут опановували мистецтво гаптування золотом і сріблом.
Цікавою була інформація про поєднання вишиванки з європейським одягом, про те, що першим таким сміливцем був Іван Франко, який одягнув поверх вишиванки піджак.
Ми залишили слухачів і вийшли на вулицю, милуючись людським вишитим барвистим килимом, цим неповторним самобутнім народним скарбом…
 

Немає коментарів:

Дописати коментар