Академія в санаторію «Говерла» з нагоди 73 річниці УГВР «Я заповідаю тобі Україну»


31 липня в санаторію «Говерла», де оздоровлюються ветерани ОУН-УПА  проведено Академію, присвячену 73-й річниці  створення УГВР: «Я заповідаю тобі Україну». Ці слова належать Президентові України Кирилові Осьмаку,який був обраний 15 липня на Великому Зборі УГВР, що проходив 11–15 липня в селі Сприня, біля підніжжя  гори Виділок.
Ініціатором проведення академії була дочка Кирила Осьмака Наталія Осьмак, який із застінок сталінських опричників заповідав «своїй кровиночці» Наталочці і всім українцям заповів захистити і зберегти Україну. Переважно всі відповідальні заходи готував голова Моршинської організації Українських націоналістів  Юрій Лопатинський, але ця академія була уже без цієї людини, яка сповідувала Декалог Українських націоналістів, він зробив все можливе і неможливе, щоби ця велика реабілітаційна установа-санаторій «Говерла» змогла відчинити двері для ветеранів ОУН-УПА. Тому, ми всі присутні мовили «Отче НАШ» за душу цього славного  краянина. 
У  передньому слові Наталії Осьмак вперше прозвучали деякі із недоступних архівних матеріалів, в яких розкрита діяльність її батька, матеріали допиту, спогадів, оцінка його жертовної праці побратимами по боротьбі, очільниками ОУН-УПА.
П. Наталія запросила  п. Василя Мудрака до слова і він ще презентував пісню «Про Кирила Осьмака» на слова і музику п. М. Прокопець:
Кирило Осьмак, то Полтавщини син,
Де степ і де пісня розлога,
В Карпатському краю присягу зложив,
Молився так щиро до Бога
На вівтар свободи покласти життя,
Себе Україні віддати,
         Щоб вільними були і мати  й диття,
Дніпро, степ й високі Карпати.
Про бойовий шлях Кирила Осьмака, про його поневіряння в московських казематах розповів учасник бойових дій УПА – Микола Петрущак.
На академії виступили: Богдан Сидорак – краєзнавець, активний дослідник боротьби ОУН-УПА, ініціатор туристичного проекту «Яворина», Володимира Ільків, провідний методист Стрийської РЦБС, просвітянка. Вона  познайомила відпочиваючих з когортою Нескорених Героїв Стрийщини, розповіла  про відкриття і освячення  музею  Олекси Гасина – Генерал- хорунжого УПА, Шефа штабу УПА в с. Конюхові.
Після виступів учасники академії прослухали поему Дмитра Павличка «Кирило Осьмак». П. Наталія також презентувала документальний фільм про Президента Української воюючої держави – Кирила Осьмака, а після перегляду і обговорення всі разом співали Українських повстанських пісень. Володимира Ільків подарувала керівникові, акомпаніаторові  новоствореного хору «Говерла» п. Оксані з Франківщини, яка в цей час  теж оздоровлювалась в санаторію, музичні збірки місцевих самодіяльних композиторів Стрийщини, упорядників пісенних збірок Михайла Золотухи, керівника гурту «Говерла», уславленого співака, просвітянина, що дарує рідну пісню слухачам в Україні і поза її межами. викладача школи мистецтв;  Степана Целюха – Заслуженого діяча мистецтв,директора музичної школи ім. Філарета Колеси, композитора і виконавця українських пісень, подвижника хорового мистецтва, керівника Муніципального чоловічого хору, ініціатора мистецьких проектів.
Завершилась Академія виконанням Державного Гімну України. Після завершення академії  учасники  попросили  при можливості  організувати  для них екскурсію в музей Олекси Гасина, Степана Бандери с. Воля Задеревацька, музей визвольної боротьби ОУН-УПА с. Кавсько. «Адже в «Говерлі» представлені майже всі регіони України – і кому як не нам понести слово правди про ОУН-УПА»- завершив звернення Микола Петрущак – учасник бойових дій УПА. 

Немає коментарів:

Дописати коментар