«Повернутись, щоб жити у серцях людей» заходи до Дня перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі проведені в с.Братківці.


          День 22 травня  зав.бібліотекою с.Братківці Оксана Пастернак разом з читачами  бібліотеки с. Братківці  присвячують пам’яті Тараса  Шевченка, поверненню його  праху в   рідну  Україну. Він не хотів щоб чужі  попи присипали йому чужим піском його очі. Тарас Шевченко  писав «…холоне серце, як згадаю, що не Україні поховають…» і заповів поховати його в його вимріяній вистражданій  Україні.
         Бібліотекар провела з читачами заочну мандрівку за домовиною Великого сина України із Петербурга від Смоленського кладовища де в чужу землю, далеко над Невою де його поховали, до Києва в церкву Різдва Христового на Подолі, а відтак до Успенського собору в Каневі  і на Чернечу гору, яку стали називати Тарасовою,  де його прах знайшов вічний спочинок.
         Продовжили дійство біля стели «Кобзар». Юнь прийшла поклонитися Тарасу, принести його «Заповіт»,  вишитий  з любов’ю в кожній оселі  Братківчан, подарувати йому пісні на його безсмертну поезію.

         Далеко понеслись мелодії  записаних пісень «Реве та стогне Дніпр широкий», «Садок вишневий коло хати». На завершення «зведений» імпровізований хор  дружно  виконав «Заповіт» і  вишикувався на флешмоб з вишитого тексту «ЗАПОВІТУ» - «Уклін тобі,Тарасе». 

Немає коментарів:

Дописати коментар