Церква Преображення Господнього в селі Братковець- Храм Великої людської любові.

Чим ближче до тих тривожних днів  для Братківчан, коли 30 років тому місцеві партійні коршуни, новітні вандали, злітались, щоб пограбувати, закрити Братківську церковцю Преображенія Господнього,підірвати основи духовності такого національно- свідомого, глибоко релігійного села,тим більше виникає бажання ще іще раз пригадати, відтворити ті страшні події.
В бібліотеці зібрані матеріали тих тривожних днів,спогади людей-це все залишиться як засторога для майбутніх поколінь: неможливо знищити віру людей,  коли вона має глибоке коріння.
Недільного листопадового дня Братківчан запросили на заняття духовної студії «Храм великої людської любові». Бібліотекар Оксана Пастернак разом з активними читачами- Оксаною Петришак, вчителем за освітою,Лесею Дячишин,художнім керівником НД,вчителем за освітою, Володимирем Павлівим, директором НД, відтворили на основі документальних матеріалів події цих страшних днів, а також продемонстрували самописну книгу «Книга історії греко - католицької церкви Преображенія Господнього з 1914р». Також зібрані матеріали про служіння на парафії о.  Петра Нижанківського,о. Сембрантовича, о. Бардина, про догляд за їхніми могилами. Присутні мали можливість переглянути фотосвітлини давніх часів, а також 60-80рр., коли йшло гоніння на їхню духовну обитель.
Всі, хто був присутній на засіданні духовної студії: читачі юнацького групи,учні 10-11 класів,читацький клуб «Роксолана», співочий ансамбль «Молодичка» (керівник Г. Щупак) - всі одночасно були активними учасниками в ролі доповідачів, читців, виконавців пісень. Всі виступи дали можливість присутнім  вималювати суцільну картину духовного, суспільно- просвітницького життя в громаді.
Дослідник історії рідного села Леся Дячишин присвятила вірш цим важливим подіям. Презентувала цей вірш Лесів Марія.  

Згуртована громада – велика сила, яка добре засвоїла слова  Провідника Української нації  Степана Бандери: «Ні на що не здадуться навіть найкращі нагоди і готовність допомогти, якщо ми самі не виборем і не керуватимемо своєю власною долею, власною боротьбою». Братківчани виконали настанову Великого сина України, вони відстояли свою святиню, а потім з Божою допомогою і власними силами при підтримці меценатів спорудили муровану церкву, яка стоятиме вічно, в якій моляться і молитимуться за ласку Божу над парафією, Україною і всім світом. 

Немає коментарів:

Дописати коментар