Краєзнавча студія «Родини Охримовичів і Нижанківських у національному відродженні Галичини»

Слава навіки людському духові, що в ствердженні істини доходить до героїчного ентузіазму і самопожертви – такі думки опанували нас, учасників краєзнавчої студії, що проходила в бібліотеці с. Завадів. Студія присвячена пам’яті двом із сотень тисяч українських родин – родинам Охримовичів і Нижанківських, – продовжила розповідь зав. філіалом бібліотеки Анна Хвалик. Через концтабори, тюрми, холод і голод, знущання і переслідування, перенесли вони хрест віри і надії, не дочекавшись жаданої волі собі, прагнучи здобути її своїм внукам і правнукам, та й всьому українському народові.

Подвижницький дух прославлених родин будить до просвіти, духовної праці всіх мешканців нашого славного села Завадів, - розпочав своє краєзнавче дослідження сільський голова пан Михайло Щудло. Він відзначив, що заняття в читальні – це уже другий крок по вшануванню прославлених родин, а розпочався він у Службій Божій, у спільній молитві за душу убієнних, замучених, а також за душу Будителів національного відродження Галичини, славної пам’яті О. Нижанківського, з нагоди 97-річниці пам’яті та 85-річниці з дня смерті С. Охримовича. Пан Михайло зупинився на зібраних спогадах про О. Нижанківського, про його просвітницьку, активну громадську діяльність,  вплив на виховання молоді, він також заглибився і в спогади односельців про родину Охримовичів.
Пані Тетяна Пальчикевич, активна просвітянка, педагог, громадська діячка теж розкрила дуже цікаві сторони життя, як і про Остапа Нижанківського, так і про родину Охримовичів. Вона звернулась до присутніх онуків, правнуків, його родини і всіх односельчан, щоб гордились тим, що вони такого славного роду. Юні читачі, нащадки Охримовичів, читали поетичні рядки, виконували спільно з хористами і коляди, і щедрівки. Всі радо сприймали творчість юних читці: І. Лапшин, Ю. Дроня, Б. Охримовича, Ю. Щудло.
На занятті студії виступив дослідник-краєзнавець, Заслужений працівник культури України, директор Лисятицької школи мистецтв, митець, автор-упорядник книги «Священичий та патріотичний рід Охримовичів» Зеновій Сиротюк. Його розповідь занурила всіх у глибоке коріння родинного дерева Охримовичів, розкиданого далеко по різних куточках землі, які відростили власне коріння, напоїли його живильними соками українського духу, стали добрими духовними підвалинами формування нескорених Героїв. Учасники студії вслуховувались в кожне слово п. Зеновія, адже з родиною Охримовичів також пов’язані дорогі і близькі по духу родини Нижанківських, Лопатинських, Веселовських, Крушельницьких, Скорик, Дольницьких, Петрушевичів і ще багато-багато родин, що в ім’я України достойно пронесли свій Хрест, щоб здобути волю Україні.
Після виступів почалось активне спілкування, вдячні слухачі пригадували також маловідомі факти з життя цих родин, щедрували, колядували, пригадали і Завадівську щедрівку про калиноньку, і всі ці коляди і щедрівки супроводжував жіночий ансамбль, в якому активними учасниками є Директор Народного дому Н. Кріль, художній керівник, акомпаніатор О. Сиротюк, і звичайно, зав. філією А. Хвалик.
До присутніх також звернулись гості Омеляна Сиротюк та Володимира Ільків. П. Володимира щиро подякувала п. А. Хвалик за цікаву системну краєзнавчу роботу, адже бібліотека стала першоджерелом для всіх, хто хоче знати свою історію, а також за сучасні і змістовні оформлені книжкові виставки, за куточок односельчанину - Герою Юрію Бурдяку, нагородженого Орденом «За мужність ІІІ ступеня», що загинув в боротьбі проти Путінської кровавої агресії. Вона також запросила всіх до співпраці у вирішенні збереження та ремонту громадського музею с. Завадів, адже в ньому є унікальні документи про історію, про громаду с. Завадів, про визначних діячів, які перебували в їх рідному селі, зокрема, і про славного Каменяра Івана Франка, і про сл. пам’яті Великого Митрополита Андрея Шептицького.
Учасники студії оглянули книжкову виставку «Родини Охримовичів і Нижанківських у національному відродженні Галичини» та мали можливість вибрати собі потрібні книги.
На завершення, в пам'ять про прославлених родин і новітніх Героїв пролунали Гімн націоналістів та Гімн України.

Немає коментарів:

Дописати коментар