Через кордони - без бар»єрів


В рамках Програми «Транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна» проведено ще один етап роботи семінару «Усунення архітектурних бар’єрів в туристичних об’єктів і пристосування їх до неповносправніх осіб. На цей раз Товариство «Зелений Хрест» запросило всіх учасників семінару до Республіки Польща, до Надсянського регіону. Зі Стрийського району взяли участь у роботі семінару і у поїздці у Польщу Володимира Ільків, провідний методист Стрийської ЦРБ, відповідальна за роботу музеїв та Оксана Грецьків, директор музею  смт.Дашава, що на стадії оформлення.

         Перше наше відвідування – «Регіональний музей у Сталевій Волі». Ми знайомились із відділами археології, етнографії з постійною експозицією «З історії надсянського регіону» з пересувною виставкою «З історії мистецтва Японії». І  де б не ступали екскурсанти, зразу було видно: тут всі умови для неповносправніх осіб.
         Наступний день ми побували у Любліні – місті культури, саме так полюбовно називають його поляки, адже кожного місяця в Любліні проходять фестивалі: кіно, поезії, музичні, хореографічні, мистецькі, різноманітні ярмарки… Всіх зачарував замковий костел св..Трійці в Любліні – памятка середньовіччя. Світова унікальність цієї пам’ятки полягає у поєднанні візантійсько-руського розпису з готичною архітектурою. Оглянули Люблінський замок, помолились в Костелах.
Продовжили роботу семінару в музеї концентраційного табору Майданек, що розкинувся на 96 га. Тут відтворена картина звірств і трагічної долі людей в роки розгулу нацизму. Через Майданек пройшло понад 300 тис.в’язнів з 26 держав, знищено за різними джерелами понад 150 тис.чоловік, їх отруєно газом циклон Б, спалено, вбито… Бачили ми барак, в якому утримували ісповідника вязнів греко-католицького священника о.Омеляна Ковча. Він був спалений в крематорії. Про Омеляна Ковча, який Папою Павлом ІІ возведений до лику блаженних, знято в Польщі фільм «Парох Майданека». Побачили ми також крематорій, печі, в яких з 1943 р. спалювали вязнів… золу згодом продавали родичам загиблих, або змішували з гноєм і вирощували капусту, а волосся переправляли у Вроцлав для вироблення тканин.
         Екскурсія закінчилась біля Мавзолею, в середині під куполом якого є прах людей перемішаний з землею. На Мавзолеї напис «Наша доля для вас – пересторога»…
         Ще один обєкт, який не залишив жодного екскурсанта байдужим – Реабілітаційний центр для дітей від найменшого віку до повноліття. Практично, з кожною дитинкою працює лікуючий лікар, обовязково психолог, вчитель, обовязково для них і центр оздоровлення, і лікування музикою Моцарта по спеціальній програмі, але також обовязкова присутність матерів або батьків спільно. Бачили ми і юнаків з коледжу, які продовжують уже кілька років реабілітацію, як сказав лікар-тренер, результати наяву – він пробує ходити самостійно.
         Після цього відвідування ми подякували керівнику центру, їх опікунам, лікарям, що роблять неможливе – вселяють віру в батьків, діточок і вони спільно борються за життя. І все це можливо завдяки  фінансуванню Євросоюзу.
         Завершувалось перебування в Надсянському регіоні, ми побачили багато цікавого, доброго, пізнали історію східного регіону Польщі, адже очолював нашу групу інтелектуал, одночасно і керівник, і гід, знавець кількох мов, науковець – львів’янин Андрій Давидів. А ще всі зауважили, як бережуть поляки свою природу, як дбають про озелення і красу свого краю, як дорожать кожним клаптиком землі.



Немає коментарів:

Дописати коментар