Декларації про державний суверенітет України - 25"

         Прочитаймо давню й сиву
                                                                           Свою долю нещасливу.
                                                                           Прочитаймо українці –
                                                                           Бо на кожній вам сторінці
                                                                           Повно крові, повно болю,
                                                                           Але й віри в нашу волю.
 
Сьогодні, 16 липня на нашому календарі звичайний буденний день, хоча колись він був святковим, адже саме  двадцять пять років тому 16 липня 1990 року було прийнято Декларацію про державний суверенітет України. Важко переоцінити значення цього документу для новітньої історії нашої  держави.
З нагоди цієї визначної події, в читальному залі районної центральної бібліотеки проведено історичну годину «Декларації про державний  суверенітет України – 25» за участю голови Стрийської районної державної адмістрації Любомира Стадника, керівника відділу культури Юліїї Курилишин, вчителя історії Дулібської гімназії ім..Маркіяна Шашкевича Ольги Біганич, місцевої поетеси та композитора Марічки Пак та читача Підгірцівської сільської бібліотеки, студента духовної академії Св.Духа Романа Щурко.
         З вступним словом виступила Юлія Миколаївна, яка розповіла про політичне життя в Україні на початку 90-х років коли українська інтелігенція, яка постійно перебувала під репресивним пресом КДБ, почала організовувати мітинги протесту і демократизації проти бюрократичної партійної системи, проти колоніальної політики центру, проти русифікації і нищення національних культурних цінностей. Так народився масовий громадсько-політичний рух в Україні, який очолили колишні репресовані – дисиденти Вячеслав Чорновіл, брати Михайло та Богдан Горині, Олесь Шевченко, а також письменники Дмитро Павличко, Іван Драч, Володимир Яворівський.
         Історичні події цього важливого документу і значення для всього українського народу цікаво і фахово висвітлила  в своїй доповіді  п. Ольга. Вона зазначила: «Декларація сприяла піднесенню державницького духу народу України та стала провісником акта проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року і відіграла надзвичайно важливу роль у становленні в Україні конституційного ладу на демократичних засадах, заклала цінності, які стали фундаментальними для Конституції 1996 року, а також для всього конституційного законодавства. Декларація стала важливою віхою в конституційному процесі України».
У музичному супроводі прозвучали пісні «На  Україні», «Якби всі люди взяли гітари» у виконні Марічки Пак. Присутні в залі з захопленням слухали цю молоду поетесу, яка у своєму виступі показала не тільки майстерність писати, а й виказувати свої почуття, тривоги та гордість за свою Батьківщину.
         І ось до слова керівник відділу запросила   голову районної державної адміністрації Любомира Стадника, який  у своєму виступі поєднав і минуле 90-х років і сьогодення, наголосив на важливості цього документа,  а також зазначив актуальні питання, які відбуваються в житті країни та району Стрийщини,  наголосив про важливість проведення адміністративно-територіальних реформ.
         На завершення до виступу запрошено наймолодшого учасника Романа Щурка з піснею «Легенда про сина», батько якого стоїть на сторожі нашої країни.
Тож дай нам Боже зваженості і мудрості, послідовності і наполегливості у збереженні і зміцненні нової Незалежної України, за яку віками боровся український народ, до якої упродовж століть линули думки і помисли.












Немає коментарів:

Дописати коментар